KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü Gerede Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerini KOSGEB destekli fabrikayı gezdirdi.
Bolu KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Gerede Belediyesi iş birliği ile Avrupa Kobi Haftası kapsamında Gerede Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 40 öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte Gerede Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren NOVA Orman Ürünleri A.Ş fabrikasını gezdi.
Ziyarete, Bolu KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Kürşat Dereci, Kobi Uzmanı Mustafa Deniz ve görevli Nejdet Konuk, Gerede Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Öğrencilere yönelik konuşma yapan KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Kürşat Dereci, orta ve küçük boy işletmelere KOSGEB olarak destek verdiklerini bu işletmelerden bir tanesi de NOVA A.Ş olduğunu belirterek, KOSGEB olarak bu fabrikaya ihracat ve ürün geliştirtmede reklam ve bu gibi durumlarda destek verdiklerini kaydederken, “KOSGEB bir kamu kuruluşudur. Bizim görevimiz bu tür firmalara destek vermek. Öte yandan kendi işini kurmak isteyen ve siz gibi okuldan mezun olduktan sonra kendi işini kurmak isteyene destek vermek diyerek, bir nevi hibe şeklinde, yani sana parayı veriyor, geri vermeni istemiyor. Sen yeter ki kendi işini kur diyor. Yanında eleman çalıştır. Katma değer sağla. Bu şekilde seni teşvik ediyor” dedi.
Dereci, öğrencileri fabrikaya getirmesinin sebebi KOSGEB’i tanıtmak ve firma ile ilgili genel fikir sahibi yapmak olduğunu söyledi.
NOVA A.Ş Genel Müdürü Halil Alioğlu ise, NOVA Orman Ürünleri A.Ş’nin ham maddesinin orman ürünleri olduğunu ve orman ürünleri elde ettiklerini kaydetti. Alioğlu, Finlandiya’nın yüzde 70’i orman olduğu için bu sektörü geliştirdiklerini bu fabrikanın da 3 fırından 2 tanesini Finlandiyalılardan temin ettiklerini belirtti.
Türkiye’de branşında kurulan ilk fabrika olduğunu söyleyen Alioğlu, “Üretim bakımından Türkiye’nin en büyük ve tek fabrikasıdır. Burası Gerede Organize Sanayi içerisinde 28 bin 500 metre kare içerisinden kurulmuş toplamda 13 bin metre karelik alanda faaliyet göstermektedir. 50 çalışan arkadaşımız var” dedi.
Çalışanlarından yarısının Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi olduğuna dikkat çeken Halil Alioğlu, “Sizden önceki ağabeyleriniz bize staj için geliyordu. Firmamıza çalışan alacağımız zaman ilk önceliğimiz Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi olmasını tercih ediyoruz. Sizlere bu ara elamanlara fabrikaların çok ihtiyacı var. İnşallah sizlerden de bitirdikten sonra isteyen olduğu zaman öncelikle iş veririz” diye konuştu.
Fabrikada ne tür faaliyet gösterdiklerine değinen Alioğlu şöyle devam etti; “Bu fabrikada öncelikle ahşabı fırınlıyoruz. İlk etapta Bolu ve Kastamonu civarından temin ediyorduk. Yeterli olmayınca yüzde 90 civarında yurt dışından sağlamaya başladık. Amerika’dan, Kanada’dan, Rusya’dan, Finlandiya’dan ve Ukrayna’dan keresteler geliyor. Biz burada onları fırınlıyoruz. Daha sonra işliyoruz. Onlardan da lambri ve birkaç değişik ürün yapıyoruz, sonra 3’e mal ediyorsak 10’a satıyoruz. Son yıllarda da üretimimizin yüzde 40’ını ihraç ediyoruz. Başta Almanya olmak üzere 41 ülkeye ihraç yapıyoruz. Diğer yandan Amerika, Japonya, Kanada, ve Kore’ye gönderiyoruz” dedi.
Alioğlu, NOVA A.Ş’nin örnek bir kuruluş olduğunu AR-GE çalışması neticesinde Finlandiya’da olmayan bir reçete elde ettikleri ile ifade etti. 3. fırını kendilerinin ürettiğine değinen Alioğlu, “Finlandiya, fırınları çok pahalı satıyor. Bizde kafa yorduk. Makine Mühendisi bir hocamız ve profesörümüzle fırın elde edeceğiz bu sayede hem Türkiye’de hem yurt dışında satabileceğiz. Böylelikle Finlandiyalılara yüklü miktarda para ödememiş olacağız. Bu fırının yapılmasında KOSGEB’in büyük katkısı oldu. KOSGEB’in bazı ürünlere parçalara ve personele katkısı oluyor ve bu hala devam ediyor. KOSGEB’le iş birliğimiz gayet güzel” ifadelerine yer verdi. Alioğlu, teşriflerinden dolayı öğrencilere ve burayı seçen KOSGEB’e teşekkür ederek sözlerini tamamladı. Konuşmaların ardından fabrika gezilerek ürün ve üretiminin nasıl gerçekleştiği öğrencilere anlatıldı.