Tarım ve Orman Bakanlığı Yeni Ürün Geliştirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kalmayan yenilikçi bir bitki koruma ürünü geliştirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen AR-GE çalışmaları sonucunda, bor ve silikon bileşiklerinden pestisit kalıntısı bırakmayan yeni bir bitki koruma ürünü geliştirildi. 2023 yılında sonuçlanan bu proje, yerli kaynaklarla bitkisel üretimde insan sağlığını tehdit etmeyen ürünlerin kullanımını hedefliyor.

Proje kapsamında geliştirilen ürün, narenciyede ürün kaybına neden olan unlu bit, sera domatesinde zarara yol açan yaprak biti ve kırmızı örümceğe karşı etkili olduğu saptandı. Ürün Türkiye’de kullanılmaya başlanırken, Fas, İran, Mısır, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelere de pazarlama çalışmaları ve saha denemeleri devam ediyor.

Çevreci ve İnsan Sağlığına Zararsız Ürünler Hedefleniyor

TAGEM Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, kimyasalların insan ve çevre sağlığına zararlarını azaltmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Atalay, kullanılan tüm pestisitleri 2030 yılında yüzde 50 azaltmayı hedeflediklerini ifade ederek, alternatif çevreci yeni yöntemler bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Atalay, şunları kaydetti: “Bu çalışmalar kapsamında bor ve silikon bileşiklerinden pestisit kalıntısı bırakmayan bitki koruma ürününü geliştirdik. Ürünün AR-GE aşaması bitti, kullanımının ve ticarileşmesinin kısa sürede artmasını bekliyoruz. Bu sayede hem yerli üretilen ürünümüzü kullanmış olacağız hem de çevreye daha az zarar vereceğiz.”

Geliştirilen ürünün ihracat potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Atalay, Türkiye’nin yakınındaki ülkelerde ürünün kullanımının artacağını öngördüklerini dile getirdi. Ayrıca, biyolojik ve biyoteknik mücadelelerle ilgili 52 proje yürüttüklerini ve bu projelerle doğaya zarar vermeyecek alternatif ürünler geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarım ve Orman Bakanlığı Yeni Ürün Geliştirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir