Kastamonu’nun Eşşiz Mekanı Restore Edildi: Ziyaretçilerini Bekliyor

kastamonunun essiz mekani restore edildi ziyaretcilerini bekliyor i2iFgQ75.jpg

Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde bulunan ve hem Ginolu Koyu hem de Karadeniz’in eşsiz güzelliklerini gözler önüne seren Ginolu Kalesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyaretçilerini bekliyor.

Karadeniz’i selamlayan Ginolu Koyu, ilçe merkezine yalnızca 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Milattan önce 5. yüzyılda ilk yerleşimin başladığı kale, Venedik ve Ceneviz kolonizasyonu döneminde büyük bir öneme sahipti.

“Kinolis Kalesi” olarak da bilinen kalenin doğusunda liman, kuzeyinde Karadeniz’in maviliği, batısında Ginolu Koyu ve güneyinde ise Ginolu Mahallesi bulunuyor. Böylece ziyaretçiler, kalenin üç tarafından denizi görme imkânına sahip oluyor.

Kalede Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çatalzeytin Belediyesi tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kalan küçük eksikliklerin de giderilmesiyle birlikte kalenin ilçe turizmini canlandırması hedefleniyor.

Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir, Ginolu Kalesi’nin doğal güzelliklere sahip olduğunu belirtti. Ginolu’nun koyuyla ve limanıyla iç içe geçmiş bir kale özelliği taşıdığını ifade eden Demir, “2021 yılında restorasyon çalışması yaptık. Surların bazı bölgelerinde bozulmalar vardı. Doğallığını bozmadan aynı yapıya sahip olmak koşuluyla güzel çalışmalar yaptık. Eski yürüyüş yollarını doğal taşlarla çok güzel hale getirdik. İlerleyen günlerde aydınlatmalarını tamamladıktan sonra tamamen turizme açacağımız güzel bir yer olacak. İlçemiz için hayırlı uğurlu olsun. Herkesi Çatalzeytin Ginolu Kalesi’ni görmeye bekliyoruz.” dedi.

Kalenin restorasyon öncesi durumuyla ilgili bilgi veren Demir, “Eskiden bakımsız, virane haldeydi. Gerçekleştirdiğimiz bakım onarım çok büyük katkı yaptı. Bazı eksiklikleri de tamamladıktan sonra çok güzel geri dönüşler alacağız. Çatalzeytin tanınmadan, Ginolu Kalesi vardı.” ifadelerini kullandı.

Kalenin konumu itibarıyla eşsiz bir özelliğe sahip olduğunu dile getiren Demir, “Kaleden sabah geldiğinizde güneşin doğuşunu, akşam da batışını seyredebiliyorsunuz. Mükemmel bir doğaya sahibiz. Buraya yaptığım her hizmetin geri dönüşü olduğunu düşünüyorum. Gelenler buraya mest oluyor.” diye konuştu.

(Haber Merkezi)

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’nun Eşşiz Mekanı Restore Edildi: Ziyaretçilerini Bekliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir