Ankara Sincan’da Cinli Köy: Halk Burayı Terk Etti!

Gizemli Köy

Ankara’nın Sincan ilçesine bağlı Kayı köyü, terk edilmiş evleri ve ‘Cinli köy’ yazıları ile dikkat çekiyor. Yıllara meydan okuyan bu köyün tarihçesi ve efsaneleri hakkında daha fazlasını öğrenin.

Terk Edilmiş Kayı Köyü’nün Sessizliği

Ankara’ya yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve çeşitli nedenlerden dolayı halkın bölgeyi terk etmesi ile sessizliğe bürünen Kayı köyü, yıllara meydan okuyor. Ankara’nın Sincan ilçesine bağlı bu terk edilmiş köy, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Adını Oğuzların 24 boyundan biri olan Kayılardan alan köy, zamanla köy halkının bölgeyi terk etmesiyle sessizliğe bürünmüştür.

Ankara Sincan Kayi Koyu

Duvarlardaki “Cinli Köy” Yazıları

Köyde bulunan evlerin duvarlarında yazan “Cinli köy” yazıları dikkat çekerken, doğallığını koruyan yapıların arasında yetiştirme yurdu ve çeşitli yapılar bulunmaktadır. Harabe halde bulunan eski Kayı köyündeki Hasan Dede Türbesi ise hala ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Köyün Tarihçesi ve Efsaneler

Köyde cinlerin yaşadığı iddialarının asılsız olduğunu belirten emekli öğretmen Hidayet Uluşan, köyün tarihçesini şu şekilde anlatıyor: “Bu köy, Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’e giderken bırakıp geçtiği 5 hanelik bir kabileymiş. Köyün yakınından geçen dereye lağım suları aktığı için köyde koku yaptı. Bir de kayma tehlikesi nedeniyle köy farklı bir yere taşındı. Köyün alanı dar ve kısıtlı olduğu için yeni nesil için ev yapma imkanı bulamadık.”

Ankara Sincan Kayi Koyu 2

Köylülerin Taşınma Sebepleri

Köylülerin farklı bir noktaya taşınmasının sebebinin köy alanının dar olması olduğunu belirten Ahmet Demirtaş ise şu ifadeleri kullandı: “Burada cin falan yok. Çocukları korkutmak için çıkarılmış bir söylenti. Burada bir tek Hasan Dede Türbesi var. Köy genişleyemediği için taşındı. İnsanlar çocuklarını evlendirdi, yer olmadığı için ev yaptıramadı. Burada yetiştirme yurdu vardı, köyün büyük çoğunluğu orada çalışırdı. Yurt başka bir yere taşınınca çoğu köylü de merkeze taşındı. Kayı köyüne bilinmedik insanlar giriyor. Uyuşturucu madde kullananlar gelmeye başladı. Onun için de köydeki evlerin duvarlarına cin var diye yazı yazmışlar. Bunlar asılsız, bizim köyümüzde cin falan yok. Köyümüz Kayı Boyu’ndan gelen bir köydür.”

Kayı köyü, gizemli atmosferi ve tarihî dokusuyla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Köy hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu tarihî yeri keşfetmek için ziyaret etmeyi unutmayın.

(İHA)

53
mutlu
Mutlu
12
_zg_n
Üzgün
8
sinirli
Sinirli
14
_a_rm_
Şaşırmış
10
vir_sl_
Virüslü
Ankara Sincan’da Cinli Köy: Halk Burayı Terk Etti!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir