Ankara’da Keşfedilmeyi Bekleyen Sırlı Hazine!

Ankara Kızılcahamam Mahkemeağcin Köyü 3

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Mahkemeağcin yer altı şehri, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor ve keşfedilmeyi bekliyor. İçerisindeki kilise, manastır ve çok sayıdaki mağaralar, bu eşsiz tarihi hazineyi daha da ilgi çekici hale getiriyor.

Tarihi ve Kültürel Zenginlikler

Kızılcahamam ilçesine bağlı Mahkemeağcin köyü, tarihi zenginlikleriyle turistlerin ilgi odağı haline geldi. Köyün ismini de aldığı Mahkemeağcin yer altı şehri, 7. ve 8. yüzyıllardan kalma kilise, manastır ve mağaralarıyla dikkat çekiyor. Mahkemeağcin köyünde yaşayan Recep Çankaya, bölgenin tarihi hakkında şu bilgileri verdi:

“Geçmiş medeniyetlere ait ‘haç’ işaretleri var. Kaya yapısı Kapadokya’yı andırıyor. Kolay oyulabilen kayalar, savaşlardan korunmak için yerleşim yeri olarak kullanılmış. Bu tepenin altının tamamen mağaralarla dolu olduğu söyleniyor ama zaman içerisinde çökmeler nedeniyle birçok yeri kapanmış.”

Bakımsız Kalan Mağaralar

Recep Çankaya, mağaraların uzun zamandır bakımsız kaldığını belirterek şunları ekledi:

“Eskiden köylüler burada çeltik ile uğraşıyormuş. Otlarını getirip bu mağaralara atmışlar. Benim geldiğim zamanlarda neredeyse bir metre boyunca çeltik otları vardı. Hayvanlarını buraya koymuşlar, taş örmüşler ve kapı yapmışlar. Kayalar parçalanmış ve düşmüş. Belediye burayı bir program dahiline aldı ama henüz bir gelişme yok. Temizlense ve düşen kayalar kaldırılsa turistik açıdan güzel olur ama artık o yetkililerin işi. Yerli turistler geliyor. Yabancı turistler de zaman zaman ziyaret ediyor.”

Turistik Potansiyel ve Beklentiler

Mahkemeağcin yer altı şehrinin mağaralarını ilk kez gören bir ziyaretçi, “Merak ettik, ‘görelim’ dedik ve onun için geldik. Kayaların mağara haline getirilmesi ve evler ile de birleşmiş. Yoldan gözükmesi çok ilginç ve hoş” dedi.

Mahkemeağcin köyü sakinleri, yetkililerden yer altı şehrinin bakım ve onarımı için gerekli adımların atılmasını bekliyor. Temizlenip restore edildiğinde, bu tarihi yapının turistik açıdan büyük bir potansiyele sahip olacağı belirtiliyor.

(Haber Merkezi)

6
mutlu
Mutlu
5
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
5
_a_rm_
Şaşırmış
4
vir_sl_
Virüslü
Ankara’da Keşfedilmeyi Bekleyen Sırlı Hazine!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir