Kazım Ünlüol
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Kültür & Sanat
  4. Kazım Ünlüol yazdı: “Yeni Dünyaya Seyahat -12”

Kazım Ünlüol yazdı: “Yeni Dünyaya Seyahat -12”

Kazım Ünlüol Yeni Dünyaya Seyahat Köşe Yazısı

2024 Amerika -12-

Boston Gezisi

Ramazan ayının başladığı ilk haftada bir Cumartesi günü, havanın açık ama yine soğuğun hissedildiği şehir merkezini gezmek için Boston’a geldik.  Bu sefer ilk önce şehir meydanını gezmek için güçlükle yer bulabildiğimiz bir yol kenarı parkında arabamızı ücretli park metre önüne bırakarak liman tarafına doğru gezimizi başlattık, ama yenileme çalışmaları nedeniyle merkez alanda fazla gezemeden limana doğru yürüdük.

Massachusatts eyaletinin başkenti olan Boston Atlas Okyanusunda kıyısı oldukça büyük, eski bir ticari liman şehri.  Boston’u çocukluk çağlarımda okuduğum Teksas, Tommiks gibi resimli hikâyelerde hatırlıyorum. Şehir merkezine girerken çevrede gördüğüm dar sokak kenarlarındaki büyük çoğunluğu ahşap birbirine yakın çok eski yapılı evlerin bazıları yenilenmiş şekilde, hala duruyorlar. O çizgi hikâyeler hafızama nasıl girdiyse sokakların, evlerin eski hallerini görür gibi oldum. Bir ara burada sanki o yıllarda Amerikalıların Fransızların (Mavi urbalılar) desteği ile İngilizlere karşı (kırmızı urbalılar) yaptıkları bağımsızlık savaşlarının sahnelerini hayal ettim. Tabi şimdi Boston’da o yıllardan dar sokaklar dışında çok bir şey kalmamış, bir de koca koca fareler. Bilindiği gibi geçmişte, bilhassa limanlardan gemilere giren fareler gemiyle yeni yerlere ulaşıyorlardı. Şimdi modern gemilerde aynı şeyler olmuyordur sanırım. Bir de Boston’da kedi olmadığını söyleyen Mustafa’nın anlattığı gibi hiçbir yerde kedi görmedim. Hoş olsalar da günümüzün tembel kedileri bu farelere karşı ne yapabilirler bilmem.

İlk gezi yerimiz Boston ana merkezi idi ve şehrin bir kısmını Harvard Üniversitesi gezimiz sırasında görmüştük. Klasik Amerikan şehir merkezi görüntüsünde çok katlı dev binalar, oteller, tarihi kiliseler, müzeler, kütüphaneler, yerel yönetim binaları, Harvard, MIT, Boston Üniversite yerleşkelerinin, öğrenci yurtlarının olduğu halen 6 milyon nüfuslu bir yerleşimi barındıryor.

Deniz kenarındaki çevresi ağaçlıklı büyükçe bir yeşil alanda soğukça havaya aldırış etmeden düğün kıyafetleri ile liman ve daha arka planda hava alanına inmekte olan uçakların fonunda fotoğraf çektirenler, çimler üzerinde oturanlar, kitap okuyanlar vardı ve muhtemelen bunların çoğunluğu da üniversite öğrencileri idi.

 Limandan sonra 1830’lu yıllarda oluşturulan Boston Public Garden’e geçtik.Burada da benzer sahneler vardı. Bol miktarda sincapların, kaz ve ördeklerin insanlarla bilhassa çocuklarla birlikte oyun oynadıkları bir bahçe gibiydi. Buradaki nehir üzerinde 1860’ ta yapılan yaya gezinti geçiş köprüsü de hala varlığını sürdürüyor.

Gezilip görülecek önemli yerlerden birisi de Boston Halk Kütüphanesiydi. (Boston Public Library) Boston Halk Kütüphanesi 1848’de kurulmuş Amerikanın ilk halk kütüphanesidir. Dünyada ilk defa halkın kütüphane materyallerini ödünç alıp kullanabildiği bir kütüphane imiş. (Wikipedia)

Boston Halk Kütüphanesi’nde  Hz.Musa ve10 Emir, Hz.İsa ve Havarilerin resmedildiği alan çok ilgi çekici idi. Dini sembolerin koridor ve duvarları doldurduğu bu bölüm kütüphanenin  sessiz ortamına mistik manevi bir hava veriyordu. Yine daha önce Sharon’da Mustafa ile Ames Library isimli Antik Kütüphaneye uğramıştık. Torunum Erva ile birlikte bazen gelip burada çalışabiliyorlarmış. 1890’lardan önce ücretli bir okuma odası şeklinde olan bu kütüphane bugün ücretsiz olarak onlarca kitaplığı, bilgisayar ve çocuk oyun odaları ile hizmete devam ediyor. O Tarihi Kütüphane de tıpkı Boston Halk Kütüphanesi gibi dış ve iç görüntüsü ile hemen yanında bir kilise, küçük havuzlu bir bahçede, orman içinde konumlu haliyle antik kelimesine bire bir uyumlu bir atmosfere sahipti.

Burada gezmek istediğimiz diğer bir yer olan Boston Tanıtım Merkezindeki gösteri alanı bir  program hazırlığı nedeniyle kapalıydı. Tanıtım Merkezinde sohbet eden, bir şeyler yiyip içen,  kitap okuyan, bilgisayarlarına bakan, koridorda veya bir köşede uyuklayan ve muhtemelen bir hazırlık içinde olan çok fazla miktarda öğrenci burayı doldurmuştu.

Tanıtım merkezini gezemedik ama yakınındaki  Faneuil Hall Marketplace and Quicy Markette  (Birçok küçük ayak üstü  yemek yerlerinin olduğu market) oturarak, dinlenme imkanımız oldu.

Devam edecek…

Kazım Ünlüol yazdı: “Yeni Dünyaya Seyahat -12”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir