Amasya Oluz Höyük’te Medler’e Ait 2600 Yıllık Ateşgah Bulundu

amasya oluz hoyukte medlere ait 2600 yillik atesgah bulundu MdkdH5eS.jpg

Amasya’nın Göynücek ilçesindeki Oluz Höyük’te yapılan kazılarda, Medler’e ait 2600 yıllık bir ateşgah keşfedildi. Bu buluş, Med kültürüne dair Anadolu’daki en önemli arkeolojik kalıntılardan biri olarak değerlendiriliyor.

Amasya’nın Göynücek ilçesindeki Oluz Höyük’te yapılan kazılarda, milattan önce 600 yıllarında bölgede hüküm sürmüş Medler’e ait bir ateşgah ortaya çıkarıldı. Daha önceki yıllarda Medler’e ait çanak çömlek parçaları, sunak ve mimari yapılar bulunmuşken, bu yılki kazılarda Medler’e ait olduğu belirlenen ateşgah keşfedildi.

Kazı sorumlusu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, Oluz Höyük’te 18 yıldır kazı çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Dönmez, Medler’in milattan önce 580 ve 600 yılları arasında Oluz Höyük’e yerleştiğini ve bu döneme ait önemli arkeolojik buluntuların ortaya çıkarıldığını söyledi.

Dönmez, “Medler tarafından kutsal sayılan ateşgah kare bir biçimden oluşuyor. Bu sene bizi heyecanlandıran ana unsur Med dönemini kazıyor olmamız. İlk defa Medler’e ait Anadolu’da arkeolojik kalıntılar, mimari unsurlar ve küçük buluntular bulduk ve bunları kimliklendirdik,” dedi.

Medler için Ateşgah, kutsal mekan sayılıyor

Medler’in bugüne kadar Ön Asya’da çok fazla arkeolojik izi bilinmeyen bir toplum olduğunu ifade eden Dönmez, “Oluz Höyük kazıları bu anlamda Med kültürünü biraz cisimleştirmeye ve somutlaştırmaya başladı. Hemen arkamızda çalışma alanımızı Med Sunağı olarak adlandırdık. Bu sunağı insanlar kullanıyorken Medler’in buraya geldiğini, özellikle bu sunak üzerinde bir takım eklentiler ve bir takım revizyonlar yaparak bu sunağı bir ateşgaha çevirmiş olduklarını bu seneki çalışmalarda yavaş yavaş anlamaya başladık. Bu Anadolu için dinsel yapılanmada ve dinsel dönüşümde çok önemli bir adım,” dedi.

Dönmez ayrıca, Medler’in İrani bir ırk olduğunu ve Perslerle akraba olduklarını belirtti. Oluz Höyük’teki kazılar ekim ayının sonuna kadar devam edecek.

(Anadolu Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Amasya Oluz Höyük’te Medler’e Ait 2600 Yıllık Ateşgah Bulundu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir