Türkiye’nin En Yaşlı Meşe Ağacı Bolu’da Çıktı, 11 Asırlık

meşe

Bolu’nun Mengen ilçesinde yer alan ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında tescillenen 1127 yaşındaki sapsız meşe ağacı, 16 metre yüksekliği ve 11,4 metre çevre genişliğiyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin “en yaşlı meşe ağacı” olarak bilinen bu anıt ağaç, doğanın gücünü ve sürekliliğini gözler önüne seriyor.

Gökçesu Beldesine bağlı Mamatlar Köyü Yaylası’nda bulunan bu sapsız meşe, tam 1127 yıldır göğe uzanıyor. 16 metre yüksekliğe ve 363 santimetre çapa sahip olan ağacın bakımı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından titizlikle yapılıyor. Çürüyen kısımları temizlenen ve çevresi ilaçlanan ağacın etrafındaki otluk ve çalılık alanlar da altı gün süren bir çalışmayla temizlendi.

Turizme Kazandırılması Planlanıyor

Mamatlar Köyü Muhtarı Mehmet Bozkurt, bu tarihi meşe ağacının ve çevresinin temizlenmesi için çalışmaların yapıldığını ve yetkililerin bölgeye ziyaret gerçekleştirdiğini belirtti. Bozkurt, köyde eskiden hayvancılıkla uğraşıldığını, ancak zamanla bölgenin canlılığını kaybettiğini söyledi. Bu sebeple, tarihi geçmişe sahip yaylanın ve anıt ağacın turizme kazandırılması için çalışmalar başlatmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, ağacı ziyarete gelecekler için yolların bakımının yapılacağını ve böylece yıl boyunca ulaşımın sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

AA 20240828 35499240 35499232 TURKIYENIN EN YASLI MESE AGACI 11 ASRI ASKIN SUREDIR GOGE UZANIYOR 1

Sapsız Meşe, Doğanın Değerli Bir Mirası

Türkiye’de yaygın olarak bulunan 18 meşe türü arasında en değerli türlerden biri olan sapsız meşe, 30 metreye kadar uzayabilen ve 2 bin yıla kadar yaşayabilen bir ağaç olarak biliniyor. İlçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta yer alan bu tarihi ağaç, yerel halk ve doğaseverler için büyük önem taşıyor.

Meşe ağacının çevresinin telle çevrilmesi ve yangınlardan korunması için düzenli temizlenmesi planlanıyor. Bolu’nun Mengen, Göynük ve Mudurnu ilçelerinde bulunan diğer anıt ağaçlarla birlikte, bu tarihi sapsız meşe de koruma altına alınmış durumda.

(Haber: Meral Bınar)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin En Yaşlı Meşe Ağacı Bolu’da Çıktı, 11 Asırlık

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir