Kastamonu Taşköprü’nün Tarihi Dönüşümü: Atatürk’ün Vizyonuyla Yeniden İnşa Edildi

kastamonu taskoprunun tarihi donusumu ataturkun vizyonuyla yeniden insa edildi 9GsMAF3S.jpg

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi, 1927 yangını sonrası Atatürk’ün talimatıyla yeniden inşa edilerek modern bir şehir haline getirildi. Avrupa tarzı “Izgara Kent Sistemi” ile planlanan şehir, Atatürk’ün vizyonunu yansıtıyor.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi, 1927 yılında yaşanan büyük bir yangın sonrasında yeniden inşa edilerek modern bir şehir haline getirildi. Yangın, ilçenin yüzde 70’inin zarar görmesine neden oldu ve bu durumu göz önünde bulunduran Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’dan mimar ve şehir plancıları gönderdi.

Tarihi verilere göre, 29 Ağustos 1925’te Taşköprü’yü ziyaret eden Atatürk, bölgeden oldukça etkilenmişti. 1927’de çıkan yangın sonrası, ilçenin zarar gördüğünü öğrendiğinde derhal harekete geçerek uzmanları bölgeye yönlendirdi. Atatürk’ün talimatıyla, 1928 yılında Avrupa ekolü olarak bilinen “Izgara Kent Sistemi”ne göre yeni bir şehir planı hazırlandı.

Bu plan doğrultusunda büyüyen Taşköprü, 96 yıllık tarihi bir planla şekillendi. İzgara yöntemiyle düzenlenen sokak ve caddeler, hem gündüz hem de gece görüntülendi. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, yangının ilçenin büyük bir kısmına zarar verdiğini vurgulayarak, “1925 yılında Atatürk Taşköprü’ye ziyarette bulunuyor. Burada çok coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanıyor. Hatta şu anda planımızın bulunduğu Kent Tarihi Müzesi’nin olduğu binayı da ziyaret ediyor ve burada dinleniyor.” dedi.

Yangın sonrası Atatürk’ün duyduğu üzüntüyü dile getiren Arslan, “O dönem Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu hadiseyi duyuyor ve bu ilçeye mimarlarını, şehir plancılarını gönderiyor. İşte bu harita o zamandan kalma bir harita.” ifadesinde bulundu.

Plan hakkında daha fazla bilgi veren Arslan, “Bu plan, teknik adı ızgara olan bir plan. Bütün sokaklar dikey olarak belli bir noktada birleşir. Sokağı boydan boya görebilirsiniz ve birbirini karşılarlar. Bu anlamda şehircilikte önemli bir plandır. Yaşanan bir facianın arkasından ortaya çıkan bu plan, planlı şehirleşmenin de çok önemli bir örneği. Biz bu planı Kent Tarihi Müzemizde sergiliyoruz.” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu Taşköprü’nün Tarihi Dönüşümü: Atatürk’ün Vizyonuyla Yeniden İnşa Edildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir