Eskişehirli Öğrencilerden Önemli Buluş

eskisehirli ogrencilerden onemli bulus tlIqsgbN.jpg

Eskişehirli öğrenciler, deprem anlarında hayat kurtarmak için yenilikçi bir arama kurtarma robotu geliştirdi. Öğrenciler, bu projeyle, afet durumlarında hızlı ve etkili müdahaleyi hedefliyorlar.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) bir grup öğrenci, deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere örümcek görünümlü robot prototipi geliştirdi. Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulan “Mergen” adlı takım, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin finaline katılmaya hak kazandı.

Takımın üyeleri Osman Özgün Ertan, Anıl Erke, Zeynep Ece Mızrak ve İrem Aylin Yüksel, ESOGÜ Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ulutan’ın desteğiyle projelerini sürdürmektedir. Öğrenciler, “MRG-001” adını verdikleri robotu üreterek, TEKNOFEST kapsamındaki İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda finale kalmayı başardı. Robotun yeni versiyonu olan “MRG-002″yi geliştiren ekip, motor kapasitesini artırarak robotu yük taşıyabilir hale getirdi.

Robotun wifi ve bluetooth üzerinden ayrı ayrı çalışabilme özelliği bulunurken, GPS konum bilgisi iletme özellikleri de geliştirilmektedir. Ekip, robotun kameralarını yüksek çözünürlüklü ‘Go-Pro’ya dönüştürmeyi planlıyor.

Mergen takımı, gelecek ay Adana’da düzenlenecek TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda birincilik hedefliyor. ESOGÜ Öğrenci Proje Takımları Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Mehmet Ay, bu projenin bitirme projesi olarak başladığını ve öğrencilerin afetler için bir robot yapma düşüncesiyle geldiklerini belirtti. Ay, “Belki ileride bunu geliştirirlerse bu robotların sürüler halinde büyük alanlara müdahale etmesi ve afet çalışmalarına destek vermesi mümkün” dedi.

Osman Özgün Ertan, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını ve projenin depremler sonrası hızlı arama tarama yapma düşüncesinden çıktığını ifade etti. “Robotumuz, ‘hava veya kara yoluyla yukarıdan atılıp, ulaşımın zor olduğu yerlerde dronla taşınıp ya da helikopterden atılarak sonrasında kapsülünden çıkıp yürüyebilmeli ve arama tarama yapabilmeli’ diye düşünülerek tasarlandı.” diyen Ertan, robotun yüksek riskli binalara arama tarama ekipleri yerine gönderileceğini ve can güvenliği konusunda avantaj sağlayacağını vurguladı.

Robotun, “GPS modunda 2 kilometre mesafeye ulaşabiliyor” bilgisini paylaşan Ertan, “Bu bilgiler, bilgisayara da gelebilir. Mesela bir ses algıladı, bu sesin ne olduğu, insan sesine benzeyip benzemediği yapay zekayla kararlaştırılıp arama tarama ekiplerine gönderilebilir.” şeklinde konuştu.

Robotun parçalarının çoğunun 3 boyutlu yazıcıdan elde edildiğini belirten Ertan, “Engebeli arazilerde daha iyi yürüyüp görüntüler alabilir, daha karmaşık şekillerde ayakta durabilir. Çok yönlü bir robot.” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eskişehirli Öğrencilerden Önemli Buluş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir