Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, kışlık konserve yiyecekleri hazırlığı yapan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Ağustos ayının sonlarına gelinmesiyle birlikte, birçok vatandaş kışlık konserveler hazırlamaya başladı. Taze sebze ve meyveleri kış boyunca tüketebilmek için konserve ve turşu yapma sürecine girenler için Dr. Sarıkaya, gıdaların uygun koşullarda konservelenmesinin önemini vurguladı. “Besinlerin türlerine göre, belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulması gerekmektedir” diyen Sarıkaya, bu süreçlerin atlanması durumunda ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelerin yaşanabileceğini ifade etti.
Dr. Sarıkaya, “Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve ‘clostridium botulinum’ adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin genellikle uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu zehirlenme dünyada bilinen en güçlü zehirlenmelerden biridir ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Ev şartlarında yapılan konservelerde riskin yok edilebilmesi için besinler türlerine göre, belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulmalıdır” şeklinde konuştu.
Cam kavanozların kullanımıyla ilgili de bilgi veren Sarıkaya, “Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanılmalıdır. Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Konservenin kapağına dikkat edilmesi gerekir. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır” diye ekledi.
Zehirlenme belirtilerinin yaşanması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini de belirten Sarıkaya, “Konserve ürünlerin tüketiminden 12 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlanır. Bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, vücutta şişme ve solunum problemi gibi belirtiler konserve zehirlenmelerinin başlıca semptomları içinde kendini gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıkması sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekiyor, bulantı ve kusma nedeni ile vücudun kaybettiği sıvı kaybının yerine konmasına hassasiyet göstermemiz önemli. Sağlıklı beslenelim derken sağlığımızdan olmamaya hijyen kurallarına uymaya azami özen gösterelim” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)