Okul Kıyafetlerinde Hastalık Tehlikesi! Kocaeli’den Uyarı Geldi

okul kiyafetlerinde hastalik tehlikesi kocaeliden uyari geldi X5hQ35G6.jpg

Kocaeli’de yeni eğitim ve öğretim döneminin kapıda olmasıyla birlikte veliler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için okul alışverişine hız verdi. Uzmanlar, dikkat edilmesi gereken bir konu hakkında uyarılarda bulunuyor: Kalitesiz kumaşlardan üretilmiş okul kıyafetleri, çocuklarda bronşit ve astım gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, veliler çocukları için kırtasiye malzemeleri, okul çantası, defter, kalem ve kıyafet gibi ürünleri temin etmeye başladı. İzmit’te faaliyet gösteren bir giyim mağazasının sahibi Ceyhun Eken, okul kıyafetlerinin seçiminin çocukların sağlık durumları üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirtiyor. Kalitesiz kumaşların, çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor.

Yeni eğitim ve öğretim yılına yönelik hazırlıkların tamamlandığını dile getiren Eken, “Şu an son düzlüğe girmiş durumdayız. Firmamız 35 yıldır hazır giyim sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu sürecin yaklaşık 22 yılı boyunca okul kıyafetleri sattık. Son 20 yıldır ise bu kıyafetleri kendimiz üretmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Ekonomik ve kaliteli ürün üretme çabasında olduklarını belirten Eken, “Kalite için pamuklu ürünler tercih ediyoruz. Bazı veliler, canlı renklere sahip kumaşların kaliteli olduğunu düşünse de, bu durum sağlık açısından sorunlar yaratabilir. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar sürekli hareket halindedirler. Polyester kumaşlardan üretilmiş ürünlerde terleme sorunları yaşanabilir ve bu da çocukların kronik bronşit, astım gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırabilir” dedi.

Ceyhun Eken, vücut derisinin bu kumaşlardan olumsuz etkilendiğini ve boyahanenin kullandığı kalitesiz boyaların deriye emilebileceğini ifade etti. “Bu nedenle, pamuk-polyester karışımı ürünler kullanmıyoruz. Sadece pamuk, çift toplama ve kompakt gibi kaliteli ürünlerle imalat yapıyoruz. Kaliteli ürünlerin zamanla bozulması normaldir, ancak iyi malzeme sürekli yıkandıkça yıpranır. Eğer bir ürün bozulmuyorsa ve sürekli yıkanmasına rağmen ütü istemiyorsa, bu ürün büyük ihtimalle polyesterdir. Kaliteyi ayırt etmek için bu noktaya dikkat edebilirler. Kumaşın tuşesi yumuşak olmalı. Eğer kumaş canlı, sert ve göz alıcı görünüyorsa, bu genellikle polyester kumaştır. Bu durum, kaliteyi ayırt etmede yardımcı olabilir. Biz, vatandaşların bu ürünleri daha ekonomik bulsalar bile tercih etmemelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Okul alışverişine çıkan iki çocuk annesi Dilek Erol ise, “Çok memnunuz. Fiyatların makul olduğunu düşünüyorum. Çanta, kıyafet ve pantolon baktım. İki çocuğum var. Fiyat farkı elbette var, bu da olması gereken bir durum” dedi.

Okul pantolon fiyatları ilkokul için 119-400 TL, ortaokul için 130-450 TL, lise için ise 199-600 TL arasında değişirken; tişört fiyatları 200-400 TL, okul çantaları ise 199-1000 TL arasında satılmaktadır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Okul Kıyafetlerinde Hastalık Tehlikesi! Kocaeli’den Uyarı Geldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir