Kastamonu-Çankırı Sınırında Muhteşem Bir Yer: İlgi Odağı Oldu

kastamonu cankiri sinirinda muhtesem bir yer ilgi odagi oldu 63v3EBsN.jpg

Kastamonu ve Çankırı sınırında yer alan Ilgaz Dağları’nın 2 bin 300 metre rakımında bulunan buzul göleti, ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunarak hayran bırakıyor. Batı Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek zirvesine sahip olan Ilgaz Dağları’nın Büyük Hacet Tepesi mevkiinde yer alan buzul gölü, doğal güzelliğiyle büyülüyor.

Suala Yaylası mevkiinde bulunan ve 2 bin 589 metre rakımlı Ilgaz Dağları’nın eteklerinde yer alan Suala Buzul Gölü, çevresindeki dağlarla birlikte adeta bir görsel şölen sunuyor. Ziyaretçiler, bu eşsiz manzarayı fotoğraflayarak unutulmaz anılar biriktiriyor. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi rehberliğinde Suala Yaylası ve Suala Göleti’ne düzenlenen gezide, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri de incelemelere katılarak bitki örtüsü ve çevresel hareketlilik hakkında araştırmalar yaptı.

“Çok sayıda kuş türü ve ayı popülasyonu bulunuyor”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Hikmet Haberal, bölgeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ilgaz Dağı eteklerinde yer alan bu buzul gölü, Suala Göleti olarak biliniyor. Kışın yağan karlar, Haziran ayının sonuna kadar bu bölgede kalıyor ve göldeki su seviyesini koruyor. Yaz mevsiminde de su seviyesinde bir azalma olmuyor, burada su yıl boyunca mevcudiyetini koruyor. Bölgedeki hayvancılıkla uğraşanların verdiği bilgilere göre bu tamamen bir buzul gölüdür ve su hiç kaybolmuyor. Göletin çevresinde zengin bir bitki örtüsü, endemik türler ve yaban hayatı mevcut. Ayrıca bölgede çok sayıda kuş türü ve ayı popülasyonu bulunuyor, hatta dağ keçileri bile görülebiliyor” dedi.

Doğal ve kendiliğinden oluşmuş bir gölettir”

Buzul göletinin doğal yollarla oluşmuş bir su kaynağı olduğunu belirten Haberal, “Burası yapay bir göl değil, tamamen doğal ve kendiliğinden oluşmuş bir gölettir. Kar sularının yaylanın üzerindeki çukurlarda birikmesi sonucu oluşan bu gölette su seviyesi, yıl boyunca belirli bir düzeyde kalıyor ve buradaki su hiçbir zaman kaybolmuyor. Göletin zemini bataklık değil, tamamen kar sularından oluşmuş bir gölettir” diye konuştu.

2 bin 300 metre rakımda bulunduğunu ifade eden Haberal, “Tosya’nın Köseli çayırından yukarıya doğru gidildiğinde Suala Göletine ulaşıyoruz. Göletin çevresinde Karataş Yaylası bulunuyor, burada yaylacılık faaliyetleri ve hayvancılık devam ediyor. Karataş Yaylası, büyük bir kayanın etrafında konumlanmış bir bölge ve buz gibi suları ve pınarları mevcut. Yakınlarında, Kastamonu ve Çankırı sınırlarında yer alan 2 bin 589 metre yüksekliğiyle bölgenin en yüksek zirvesi olan Büyük Hacet Tepesi görülebiliyor. Büyük Hacet Tepesi zirvesinin hemen altında, 2 bin 200 metre yükseklikte yer alan Berçin yaylaları mevcut. Suala Yaylası ve Suala Göleti, çevresine bakıldığında inanılmaz bir düzlükte yer alıyor, görsel güzellikleriyle dikkat çekiyor. Etrafı kekik ve altın otu kokularıyla dolu bu bölge, adeta bir tıbbi aromatik bitki bahçesi gibi” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu-Çankırı Sınırında Muhteşem Bir Yer: İlgi Odağı Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir