Çankırı’da Tarih Yeniden Yazılıyor: 9 Milyon Yıllık Kemikler Bulundu

cankirida tarih yeniden yaziliyor 9 milyon yillik kemikler bulundu GbysNmq3.jpg

Çankırı’da gerçekleştirilen kazılarda, 9 milyon yıl öncesine ait fil kemikleri keşfedildi. Bu tarihi bulgu, bölgenin paleontolojik zenginliğini gözler önüne sererken, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı.

Çankırı-Yapraklı kara yolundaki “Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi”nde 27 yıldır devam eden kazı çalışmaları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol’un başkanlığında gerçekleştiriliyor.

Alanda, bu zamana kadar atların atalarına ait dört tür, fillerin atalarına ait iki tür, zürafaların atalarına ait dört tür gibi toplamda 43 farklı türe ait 4 bin 320 numaralı fosil bulundu. Ayrıca, bir o kadar da numarasız fosil tespit edildi.

Temmuz ayının ilk haftasında başlayan kazı çalışmaları kapsamındaki bulgular arasında, fillerin atalarına ait yaklaşık 9 milyon yıllık kemikler ve birçok kalıntı yer alıyor.

“Çorakyerler’de fillerin atalarına ait iki farklı tür var” diyen Prof. Dr. Sevim Erol, Çorakyerler’in bir omurgalı fosil yatağı olduğunu ve burada birçok iskelet parçalarının keşfedildiğini belirtti. Sevim Erol, “Şu anda kazılan alanda bir filin üst kol kemikleri ile ayak kemikleri çıkarılıyor. Daha doğrusu üst kol kemiği çıkarıldı. Bu sene çok sayıda fil iskeletleri bulduk. Çorakyerler’de fillerin atalarına ait iki farklı tür var. Bir tanesi daha iri ‘konobelodon’ cinsinin bir türü, daha ufak olan diğeri ise ‘choerolophodon’ cinsine ait ikinci bir tür. Şu anda çıkarılan iri fil türüne ait üst kol kemiği.” şeklinde açıklama yaptı.

Kazı sezonunun sonuna yaklaşırken Sevim Erol, “Bu alanın tarihi önce 8 milyon olarak yayınlanmıştı ancak her geçen gün çıkan yeni türlerin bazı pirimitif (az gelişmiş) özelliklerine bakarak yani son yıllarda çıkardığımız fosillerin özelliklerine bakarak 9 milyona kadar giden örneklerimizin olduğunu anlamış bulunuyoruz. Çorakyerler’de daha önceki yıllarda uzmanlarımız tarafından mikro ve makro omurgalıların karşılaştırmalı analizleriyle tarihlendirmesi yapıldı.” dedi.

Gelecek yıl İspanya’dan bir Türk tarihlendirme uzmanının bölgede uranyum-potasyum tarihlendirmesi yapacağı bilgisini veren Prof. Dr. Sevim Erol, bu çalışma ile Çorakyerler’in daha detaylı tarihlendirmesinin yapılacağını ifade etti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çankırı’da Tarih Yeniden Yazılıyor: 9 Milyon Yıllık Kemikler Bulundu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir