Avrupa’dan Geldiler, Kastamonu’da Baskı Yaptılar

avrupadan geldiler kastamonuda baski yaptilar rIVwe83e.jpg

Polonya ve Kuzey Makedonya’dan gelen temsilciler, Kastamonu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir proje kapsamında iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla seramik ve ipek kumaşlara ekolojik baskı uyguladı.

Erasmus+ Programı Yetişkin Eğitiminde Küçük Ortaklıklar (KA210-ADU) çerçevesinde, Avrupa Birliği Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve Kastamonu Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde yürütülen “ECOPRINT in Nature” projesinin dördüncü aktivitesi, Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. Etkinliğe, Kastamonu Üniversitesi, Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi (SGGW), Youth on Board (YOB) ve Sarı Konak Kadın Girişimleri Üretim ve İşletme Kooperatifi (KSSK) temsilcileri ile birlikte eğitimi alacak katılımcılar katıldı.

Proje çerçevesinde ilk gün, Doç. Dr. F. Müjde Gökbel Yavuzoğlu tarafından seramik üzerinde Ecoprint teknikleri hakkında sunumlar yapıldı ve Kastamonu’da bulunan çeşitli bitkilerin gösterimi eşliğinde seramik üzerinde uygulamalar gerçekleştirildi. İkinci gün ise kumaşlar üzerinde vurma ve taş baskı yöntemleriyle farklı doğal baskı (ECOPRINT) teknikleri uygulanacak. Etkinliğin ilerleyen günlerinde, ECOPRINT yöntemiyle elde edilen kumaşlarla eşarp, atkı, mendil ve masa örtüsü gibi ürünler üretilecek; ayrıca bazı kumaşlar ahşap çerçeveler içinde tablolar haline getirilecek.

Üçüncü gün katılımcılar, proje kapsamındaki kültürel etkileşim hedefi doğrultusunda Kastamonu’nun tarihi ve kültürel yerlerini gezme fırsatı bulacak. Projenin son gününde ise üretilen ürünlerin sergilendiği bir sergi ile etkinlik sona erecek.

Ekolojik Baskıyı Sanata Dönüştürmek

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Tor, projenin detaylarını aktararak, “Projemiz, Ecoprint’in ‘nature’ başlıklı bir projedir. Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde gerçekleştiriliyor. Üniversitemiz dışında Polonya’dan Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi ve Kuzey Makedonya’dan Youth on Board Üniversitesi bulunuyor. Birlikte bu projeyi yürütmeye çalışıyoruz. İlk etkinliğimiz Kuzey Makedonya’da yapıldı. Tekstil ürünleri üzerinde daha fazla durduğumuz için ekolojik baskıları tekstile aktarmaya çalıştık. Daha sonra Polonya’da farklı orman ürünlerini tanıma ve eğitimler yapma fırsatı bulduk. Şu anda Kastamonu’da da ekolojik baskıyı seramiğe aktarmaya çalışıyoruz,” dedi.

Dezavantajlı Kadınlara Destek

Doç. Dr. Tor, proje kapsamında her ülkeden 5 kişinin katılım gösterdiğini ve bu kişilerin dezavantajlı gruplardan seçildiğini belirtti. “Burada dezavantajlı gruplardan kastımız, çalışmamış veya çeşitli engelleri olan bireylerdir. İklim değişikliği ile ilgili verileri ürünlere nasıl aktarabileceğimizi düşündüğümüz için bu projeyi oluşturduk. Amacımız, kadın katılımcılara ekolojik baskıyı öğretip, kendi girişimlerini kurabilmeleri için fırsatlar sunmaktı. Proje sonunda birkaç güzel haberle devam etmeyi planlıyoruz,” diye ekledi.

Uluslararası İşbirliği ve Paylaşımlar

Polonya’dan Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi Orman Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emilia Janeckzo, projenin önemine değinerek, “Polonya’dan Kastamonu’yu ziyarete geldik. Burada bulunmaktan ve projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu proje, öğrencilerimizle yeteneklerimizi paylaşmak açısından çok faydalı ve anlamlı bir deneyim oldu,” şeklinde konuştu.

Kuzey Makedonya’dan Youth on Board Temsilcisi Violetta Peeva ise, “Kastamonu’yu çok beğendik. Projenin bir parçası olmak bizim için büyük bir fırsat. Türk halkıyla olan ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor. Bu deneyimden oldukça memnunuz,” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Avrupa’dan Geldiler, Kastamonu’da Baskı Yaptılar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir