Herkeste Görülebiliyor! Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu, hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen yaygın bir sinir sistemi bozukluğudur. Bazı hastalarda yeterince açıklanamayan ancak bazı hastalarda kollarda, ayaklarda ve bacaklarda kaşıntı, titreme, ağrı, yanma, karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu bazen kas spazmları ve uyuşukluk ile karıştırılır. Bu da hastalığın teşhisini ve tedavi sürecinin başlamasını geciktirir. Huzursuz bacak sendromu belirtileri olan hastaların kapsamlı bir muayene ile sorunun nedenini belirlemesi çok önemlidir.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri

Huzursuz bacak sendromu genellikle açıklanamayan (idiyopatik) bir yolda ortaya çıkar. Bazı durumlarda, hastalığın gelişiminde diğer bireysel faktörler rol oynar. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • Genetik eğilim
  • Dopamin dengesizliği
  • Hamilelik (özellikle üçüncü trimesterde)
  • Demir eksikliği veya diğer nedenlere bağlı anemi
  • Nöropati
  • Aşırı alkol tüketimi
Huzursuz Bacak Sendromu3

Huzursuz bacak sendromunun bir bireyde teşhis edilmesi için öncelikle bireyin tıbbi geçmişinin ve aile hastalıklarının kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerekir. Bir bozukluktan şüpheleniliyorsa, fizik ve nörolojik muayene yapılır. Hastanın teşhis aşamasında uyku bozuklukları alanında uzman bir doktor tarafından görülmesi de oldukça önemlidir.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri

Huzursuz bacak sendromu belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ayak ve bacaklarda huzursuzluk hissi
  • Huzursuzluk nedeniyle sürekli hareket etme ihtiyacı
  • Özellikle de geceleri artan ağrı ve rahatsızlık 
  • Etkilenen bölgeyi biraz hareket ettirerek ağrı ve endişeden kurtulmuş hissetmek
  • İstemsiz bacak krampları
Huzursuz Bacak Sendromu23

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Huzursuz bacak sendromu tedavisi noktasında Hastalığın doğasının belirlenmesi çok önemli bir rol oynar. Demir eksikliği veya anemi gibi altta yatan bir sorun varsa öncelikle bu sorunu ortadan kaldıracak bir tedavi rejimi uygulanmalıdır. Diğer durumlarda ise egzersizler ve ilaç tedavileri uygulanabilir. Diyetin de oldukça önemli olduğu bu hastalıkta kafein gibi hastalığa neden olan maddelerin kontrollü bir şekilde tüketilmesi faydalıdır. Ayrıca huzursuz bacak sendromunuz varsa, doktorunuzun önerdiği tedavi kılavuzlarını takip etmek ve düzenli kontroller yaptırmak, durumun neden olduğu sorunları önlemeye ve yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle herhangi bir belirtiye rastladığınızda derhal doktorunuza başvurmanız gerekli olur.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Herkeste Görülebiliyor! Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir