Düzce’de, 2 bin 100 dönüm alanda ata tohumuyla yetiştirilen coğrafi işaretli Konuralp pirincinin hasadına başlandı.
Tarihi 1800’lü yıllara dayanan ve “Osmanlı saray mutfağının pirinci” olarak anılan Konuralp pirinci, lezzeti dolayısıyla büyük bir talep görüyor.
Bölgede mayıs ayında sulak alanda çeltik ekimi yapan üreticiler, üretim sürecinin ardından bu yıl yüksek verim beklentisiyle ürünün hasadına geçtiler. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından “Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında, 90 üreticiye 42 ton ata tohumu ve malzeme ekipman desteği sağlandı. Bu desteklerle, 2 bin 100 dönüm alanda üretilen pirinçten bu yıl 1750 ton verim alınması bekleniyor.
65 yaşındaki çiftçi İsmet Aktepe, pirinç üretimini dededen toruna bir gelenek olarak sürdürdüklerini belirtti. Aktepe, mayısta başlayan üretim sürecini tamamlayarak hasada geçtiklerini ifade etti. Bu yılın kurak geçmesine rağmen bereketli bir yıl olduğunu vurgulayan Aktepe, “Bereketli bir yıl oldu. Konuralp’in pirincini bu yıl doyasıya yiyeceğiz. Osmanlı zamanında beri gelen bir çeltik bu. Buranın çeltiğinin aroması, lezzeti daha değişik. Yiyenler söylüyor; bu pirinci yiyenler başka pirinç yemiyor.” dedi.
Orhan Aktepe ise üretim sürecinde mahsullerine titizlikle baktıklarını söyledi. Konuralp pirincinin coğrafi işaretli olduğunu vurgulayan Aktepe, “Osmanlı’dan beri gelen bir lezzet bu. Kimi havasından kimi suyundan diyor ama bu pirincin lezzetini tamamen çiy veriyor.” şeklinde konuştu. Bu yıl ekim, ilaçlama ve gübreleme işlemlerinin alınan desteklerle dronla yapılmasının verimi artırdığını ve işçiliği azalttığını belirten Aktepe, “Şu an verim çok güzel. Bu yıl biraz teknolojiye ayak uydurduk. İki yıldan bu yana Tarım İl Müdürlüğü’nün aldığı lazerli tesviyeyi kullanmaya başladık. Tohum, gübre ve ilaçlamayı dronla yapmaya başladık. İl Özel İdaresi almıştı geçen sene, bu sene de biz kendimize aldık. Teknolojiye ayak uydurdukça mahsul de güzel oluyor.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)