Metin Apaydın
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Güncel
  4. Ihlamur Kokulu Ağaçlar Ve Toplumsal Ayrıştırma

Ihlamur Kokulu Ağaçlar Ve Toplumsal Ayrıştırma

Metin Apaydın Ihlamur Kokulu Ağaçlar Ve Toplumsal Ayrıştırma başlıklı köşe yazısı

1980’lerde o yıllarda İlçenin askeri darbe sonrasında sessizlik ve dinginliklerle biraz da olsun ilgisi yoktu askeri darbe sonrasında henüz beş yıl öncesinde Karaoğlan Ecevit’i taşlayan adamlar kaybolmuş gitmişti. İlçede bir farklılaşmaya gitme eğilimi sanki tüm alanlarda kendisini gösteriyordu ve öyle de oldu. Yok horoz yok partisi derken arı gibi çalışan adamlarla yola devam ettik. Ülke ile birlikte İlçe de değişiyordu, *BAŞKANIN ADAMLARI* her zeminde ve her demokraside vardı. Başkanın zor günlerinde yanında olanlar, şehirleşmede taşın altına elini sokanlar mutlaka cebini de görecektir. Bu eleştiriden aslında uzak bir konu olmalıdır. Islak demokrasilerde kaçınılmaz sonuçlar bu ilçede de oldu. İlçe değişirken ilçeyi değiştiren adamlar da değişti zenginleştiler, yıllar yılları kovaladı o partilerin tabelaları kayboldu o parti ile beraber zenginleri de. Ben o zamanın Esentepe güreş festivaline o zamanın partisine yakın isimlerden o zamanın hayali ihracatçısı Kemal Horzum’un bakan gibi karşılandığını bilirim.

Tüm bu olumsuzluklara karşın bahar aylarında o güzelim dev ıhlamur ağaçlarının ilçenin iç mahallelerine yaydığı ıhlamur kokuları kaybedilmemişti duruyorlardı, kokuyu şehrin çocukları ciğerlerinde hissedebiliyordu. O esnada Özal’ın hediyesi dergahlar cemaatler birey avcılığına ortaokul önlerine kadar inmişlerdi Necip F, Akif E,cu nesilleri yetiştirmek sote evlerde Osmanlıcılık Bediüzzamancılık oynanıyordu. Kendimizi yeniden bir ülkeyi kuracakmış gibi hissediyorduk iyi kötü idealisttik hırsız yoktu, sadece zaman hırsızdı.

Baygın geçen yıllarımızdan sonra çok dürüst temiz olduğu iddia edilen zamanlarımıza da denk geldik. Doğalgaz, sanayi alanındaki bulmaca kavşağı müsamaha ve tevazu çağını yaşadık, eğrileriyle doğrularıyla zaman insanlarımızı ömürlerimizi eritti. Baygın yıllarında da olsa bu güzel beldede ıhlamur ağaçları kokularını halen hissedebiliyorduk. Dergahlar cemaat kutuplaşmaları boş durmadı sadece 28 şubat krizinde sendelemişler ve kabuklarına çekilmişlerdi, öğrenci yetiştirmek şeriat savaşçıları yetiştirmek gibi görevleri olduğunu sanıyorlardı bu onları daha çok kendilerine taraftar toplama yarışına itti zaman içerisinde büyük alanlar daraldı ve birey toplama yarışı birbirleriyle kesişen alanları sirayet ettirdi. Toplum yapısı İlçede değişiyordu işte tam burada bu ayrıştırma başladı baygın gecen yılların son baygınlığı diliminde.

VEEE CUMHUİYET MEYDANINDA SİMİT ÇAY HESABI; Başkan Erdoğan ilçe meydanında kalabalığa seslendi ben de oradaydım, muhteşemdi! Yenilikçi çağ başlamıştı. Kadrolar ya iktidara destek veren cemaat yapılanmalarından ya da imam hatip çıkışlı beynine Osmanlıcık yüklenmiş gençlerden seçiliyordu. Sanki her işi onlar yapabilecekmiş gibi toplumsal bir izlenim vardı. Cemaat İktidar sarmalı ülkede her yerde her alanda ve ilçede de kendisini gösteriyordu. Para Rant getiren şehirlerin fiziki değişimlerine dayalı kurulan iktidarın sanayileri oluştu bir yandan biskevüt ve maklubecilerin bu ranta ve paraya duyarlılıkları diğer dini yapılanmaların bu guruplarla didişmeleri derken 2000’li yıllardan 2010 yıllara yuvarlanmış toplumda mahalle arkadaşlıkları mektep arkadaşlıkları siyasal görüş farkındalıklarına saygı hepsi yok olmaya yüz tutmuştu. Şuculuk buculuk ayrıştırmaları başlamıştı GEREDE’de, komşuluk Ihlamur ağaçlarıyla beraber yok oluyordu. Mevcut yapıyı değiştirmek isteyenlerinde davası aslında Ihlamur ağaçları kokusundaki bahar esintilerine teslim olan İlçeyi geri kazanmak değil ranta dayalı ekonomiden taraftarlarına ve kendilerine yönelik girişimlerdi.

Son 15 yıldır daha fazla ıhlamur ağaçları yok oldu, daha fazla şehirleşme adına gerçekten müthiş genişleyen bir ilçe oldu. Genişlemeye eski kültür yabancı kaldı kitlesel ayrıştırmalar daha da derinleşti. İnsanların aradığı alternatifler aslında esasın seçilmesi için komik bir Cüneyt Arkın filmini andırıyordu. Kazanması gerekene kazanması için kurulmuş cılız Yeşilçam senaryolarının ötesine gidemedi. Bu kafayla asla kazanamayacaklarını bu kafayla asla anlayamayacaklar. 70 pare top atışıyla kazananlar muhaliflerden 70 kurban seçecek ve açılış ruhsatı timlerini genişleyen şehrin sokaklarına gönderecektir. Beton santralleri savaşı bu ilçede ıhlamur ağaçlarını yok etmiş ıhlamur çiçeklerinin o güzelim kokuları kaybolmuştur. Particilik partizanlık arkadaşlıkları bitirmiş ve azgınlaştıkça azgınlaşmış cemaat ya da dini gurupların çekişmesi toplumsal ayrıştırmayı derinleştirmiştir. Genişlemeden sorumlu olanlar gelişmedeki aksaklıklardan da sorumludur. İhaleyi yapan el, ihale komisyonuna etki eden el, ihaleyi alan el, ihale istihkakını tahakkuk ettiren el, ihale bedelini tahsil eden el, aynı olursa metal yorgunluk halkın gözünden kaçmaz. Genişleyen şehirde gelişmelerinde kendiliğinden de peşinden sürükleneceğini ve kısa bir zamana ihtiyacımız olduğunu söyleyen yetkililere de teşekkür ederiz bizim zamanımız bol.

Ihlamur Kokulu Ağaçlar Ve Toplumsal Ayrıştırma
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir