Sürekli olarak elleriniz üşüyorsa buna dikkat!

soguk eller

Ellerin soğukluğu kötü bir hastalığın belirtisi olabilir. Yaz kış fark etmeksizin sürekli soğuk olan ellerin ya da ayakların altında başka bir neden yatıyor olabilir. Yaz aylarında ellerin soğuk olması daha yaşanılabilirken kış aylarında soğuk el insanı daha fazla üşüttüğü için rahatsız edebilen bir durumdur.

Soğuk Ellerin Farklı Belirtileri

Elleri soğuk olan birinin vücudunun farklı bölgelerinde de üşümeler gözlemlenir ise Raynaud hastalığı belirtisi olabilir. Özellikle kulaklarda, burun ucunda ve parmak uçlarında uyuşukluk, soğukluk ve solukluk hissi de ortaya çıkabilir. Bunun en büyük sebebi de vücudun uç bölgelerinin beslenmesinin azalması yani buralara kan akışının azalmasıdır. Atardamarda görülen kasılmalar ve kan damarlarında gelişmiş olan bozukluklar sebebiyle vücudun uç noktalarına kan akışı azalabilir.

soguk eller3

Parmak uçlarında, burun ucunda solukluk, uyuşma, üşüme, morarma ve hatta ağrı gibi semptomlar Raynaud hastalığının belirtisi olabilir. Bu gibi belirtileri olan kişilerin bir uzman doktora başvurması ve hastalığının tespitinin yapılması gerekmektedir.

Ellerin Soğumasının Sebepleri

Ellerin soğuk olması vücuttaki bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Bunun dışında ellerin sürekli soğuk olmasının bazı sebepleri şu şekildedir;

  • Anemi, vücutta demir eksikliği sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kan hücrelerinin düzgün bir şekilde çalışmaması anemiye sebep olabilir. Anemi de ellerin soğumasına sebep olur.
  • Diyabet, vücuttaki sinir sistemi hassasiyetine sebep olan bir hastalıktır. Bu sebeple de diyabet hastalığına sahip olan kişilerin ellerinde soğukluk görülebilir.
  • Hipotroidi, tiroid hormonunun az salgılanması oluşan bir rahatsızlıktır. Yan etkileri olarak da el ve ayak üşümesi görülür. Bununla birlikte saç dökülmesi, kuru cilt, eklem ağrısı yorgunluk gibi belirtileri de vardır.
  • B12 eksikliği sonucunda da el ve ayaklarda üşüme gözlemlenir. Ellerde soğukluğun dışında karıncalanma, uyuşma gibi nörolojik semptomlar da görülür.
  • Sigara içmek vücudun kan damarlarının daralmasına ve yaralanmasına sebep olur. Böylece kan damarlarında yeterli kan akışı olmaz. Ellere de yeterli kan akışı gitmediği zaman üşüme gözlemlenir.
  • Düşük tansiyonda kan basıncı bir anda düştüğü için el ve ayaklarda üşüme gözlemlenir. Bunun yanında yorgunluk, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtiler de gözlemlenir.
  • Stres gibi psikolojik sorunlar da ayaklarda ve ellerde soğukluğa sebep olabilir.
  • Yetersiz sıvı tüketmek kan akışının düzenini değiştirir ve daha az kan akışı gözlemlenir. Böylece ellerde ve ayaklarda soğukluk da gözlemlenir.
soguk eller2

Ellerin Soğumaması İçin Yapılması Gerekenler

Ellerin soğukluğu herhangi bir rahatsızlık ya da hastalık sonucu görülmüyorsa şu adımlara dikkat ederek önlenmesi mümkündür;

  • Yeterli ve dengeli beslenmek ve beslenme programının içerisinde proteini yüksek olan besinler tüketilmelidir.
  • Gün içerisinde en az 2 litre su tüketimi yapmak gerekir.
  • Sigarayı bırakmak ya da azaltmak gerekir.
  • Stres gibi vücudu olumsuz etkilerden psikolojik faktörlerden uzak durulmalıdır.
  • Gün içerisinde fiziksel aktivite yaparak ve nabzı artırarak kan akışını hızlandırmak da ellerin soğukluğunu öneyecektir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sürekli olarak elleriniz üşüyorsa buna dikkat!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir