Kifoz Nedir, Kifoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

sutul big1

Kifoz ya da halk arasında bilinen tabir ile kamburluk omurganın anormal bir şekilde öne eğilerek sırtın olması gerektiğinden daha fazla kavis alması anlamında kullanılmaktadır. Hafif kifozlarda genelde kişilerde çok sorun görülmez ancak şiddetli yani yüksek boyuttaki kifozlar yaşam kalitesini çok fazla düşürür.

Kifoz Nedir?

Kifoz tanımı yapmadan önce omurganın şekli hakkında bilgi sahibi olmak yararlı olacaktır. Omurga üç kısımdan oluşmaktadır. Yan bir açıdan bakıldığında bu bölümler de üç doğal eğri oluşturur. Boyun, alt sırt ve göğüs eğrisi kısımları bu omurga bölümlerini oluşturmaktadır. Göğsün ters c şeklindeki eğrisine kifoz adı verilmektedir. Omurganın doğal eğriliği dengede durmak için önemlidir ve insanın dik durmasını sağlar. Eğrilerden birisi büyük ya da küçük olursa dik durmak da zor bir hale gelir ve duruş da anormal bir hale dönüşür.

Kifoz Ameliyatlari

Göğüs omurgasının 20 ile 45 derece arasında doğal bir açıda olması gerekmektedir ancak bazı nedenlerden kaynaklı olan anormallikler sebebiyle normal aralığın dışında eğrilik meydana gelebilir. Normal durumdan daha büyük, 50 dereceden fazla bir eğrilik olduğunda kamburluk meydana gelir.

Kifoz ya da kamburluk her yaşta görülebilir ve hızlı kemik büyümesi olan ergenlik döneminde daha yaygın olur. Eğri ne kadar büyük olursa durum da o kadar ciddi olmaktadır. Kifoz estetik açıdan kötü bir görünüm olduğu gibi sırtta ve vücudun bazı bölgelerinde ağrılara da neden olabilir.

Kifozun Türleri Nedir?

Kifoz türleri açısından çeşitlidir. Genelde ise ergenlik döneminde meydana gelen kifoz, kilo açıdan zayıflık yaşanması, doğumdan gelen semptomlar ile kifoz gibi üç ana etmeni mevcuttur. Ergenlik döneminde hızlı bir şekilde kemik gelişimi yaşandığından kifoz eğriliği görülebilir. Diğer bir durum ise aşırı zayıf olunduğunda vücut ağırlığı öne doğru eğilir ve bu durum da kifozun yapısını değiştirir. Doğumdan gelen kifoz ise bebeğin rahim içinde omurgasının sağlıklı bir şekilde gelişmediği durumlarda yaşanır.

Kifozun Belirtileri Neler?

Kifoz belirtileri çok şiddetli olarak hastalığın kendisini göstermediği durumlarda daha hafif olarak görülebilir. Bu kapsamda kifoz belirtileri;

  • Yuvarlak omuzlar,
  • Görünür bir kambur,
  • Sürekli sırt ağrısı
  • Yorgunluk
  • Omurga sertliği
  • Bacaklarda zayıflık şeklinde görülmektedir.
web osteoporosis2

Kifoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kifoz tedavisi için kesin daha doğrusu hastanın kifoz öncesine geleceği bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Bu kapsamda yapılan tedaviler de kifozun ilerlemesini durdurmaya yönelik ve oluşacak deformasyonun önüne geçmek şeklindedir. Kifoz tedavisi için hastanın yaşı, kalan büyüme yılları, eğrinin şiddeti etkili olmaktadır.

Duruma göre cerrahi olmayan ve cerrahi yöntem şeklinde uygulama yapılmaktadır. Cerrahi olmayan yöntemde kifoz başlangıcında müdahale edilmektedir ve fizik tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi ise doğuştan kifoza sahip hastalar için yapılır ve bu ameliyatta omurganın düzeltilmesi amaçlanır. Tedaviler kifoz için kesin sonuçlar vermeyebilir ancak mevcut kifozun oldukça gerilemesine katkı sağlamaktadırlar.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kifoz Nedir, Kifoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir