Çankırı’da 9 Milyon Yıllık Fosil Buluntuları: Gergedangiller, Zürafagiller ve Hortumlular

cankirida 9 milyon yillik fosil buluntulari gergedangiller zurafagiller ve hortumlular f6CsGwQB.jpg

Çankırı’da yapılan kazılarda 9 milyon yıl öncesine ait gergedangiller, zürafagiller ve hortumlular gibi önemli fosil buluntuları keşfedildi.

Çankırı’da, 9 milyon yıl öncesine kadar uzanan fosillerin bulunduğu Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde yapılan kazı çalışmalarında bu yıl en çok gergedangiller, zürafagiller ve hortumlulara ait parçalara ulaşıldı. Çankırı-Yapraklı kara yolu üzerindeki bu önemli alandaki kazılar, temmuz ayının ilk haftasında başladı.

Bu sezon 15 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen çalışmalarda, zürafagiller (giraffidae), hortumlular (proboscidae) ve gergedangillere (rhinocerotidae) ait birçok kol ve bacak iskeletine rastlandı. Kazıların başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, sezonun sonuna yaklaşırken, sağlık sorunları ve olumsuz hava koşullarına rağmen verimli bir dönem geçirdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Erol, “Bu yılki kazı çalışmalarımızda bol miktarda giraffidae adını verdiğimiz zürafagillerin vücut iskeletleri ve dişleri ele geçti. Bir diğer çok ele geçen iskelet grupları, fillerin atalarına ait fosillerdir. Bunlar proboscidae olarak tanımladığımız grup. Her iki türün de kol ve bacak iskeletleri hem de eklemli olarak çıktı, çok mutlu olduk. Eklemli bulmak çok zor kazı alanlarında. Hem zürafanın hem filin hem de daha önceki yıllarda bol miktarda bulduğumuz gergedangillerin el ve ayak iskeletlerini eklemli olarak bulduk.” dedi.

Bölgede gergedangillere ait 4 tür keşfedildiğini belirten Erol, bu yıl beşinci bir türün varlığını da tespit ettiklerini, ancak tam olarak tanımlamak için biyometrik ve morfolojik özelliklerin incelenmesi gerektiğini vurguladı. Erol, “Fosillerin en eskisi 9 milyon yıllık” ifadesiyle, bölgedeki fosil zenginliğinin önemine dikkat çekti.

Hortumluların iki türüne ait vücut, kol, bacak ve ayak iskeletleri bulduklarını söyleyen Erol, “Bunlar bizi çok mutlu ediyor çünkü kafa iskeletlerini daha önceki yıllarda bulmuştuk. Zürafa dediğimiz giraffidae ailesinin 4 türü burada temsil ediliyor. Zebra benzeri daha kısa boyunlular, daha uzun boyunlular, farklı farklı 4 ayrı türü var. 4 ayrı türe ait de vücut iskeletlerini bu seneki çalışmalarımızda bulduk.” şeklinde konuştu.

Fosillerin bir kısmının geçmişinin 9 milyon yıla yakın olduğuna dikkat çeken Erol, “Bir kısmı daha modern özelliklere sahip, yani 7-9 milyon yıl arasına tarihlendirdik bunları. Bu 2 milyon yıllık süreç içinde birçok türün burada yaşadığını anlayabiliyoruz çıkardığımız fosillerden.” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çankırı’da 9 Milyon Yıllık Fosil Buluntuları: Gergedangiller, Zürafagiller ve Hortumlular

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir