Güvenli Ödeme Sistemi Yarın Zorunlu Oluyor

guvenli odeme sistemi yarin zorunlu oluyor av59RmgO.jpg

Güvenli ödeme sisteminin yarından itibaren zorunlu hale gelmesiyle birlikte, işletmelerin bu yeni düzenlemeye uyum sağlaması kritik bir öneme sahip. Detaylar ve uyum süreci hakkında bilgiler haberimizde.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, yarından itibaren herkes için zorunlu hale gelecek olan Güvenli Ödeme Sistemi’nin şahıslar açısından önemli bir uygulama olduğunu ifade etti. Erkoç, “Uygulamayla özellikle internet dolandırıcılığıyla kapora hırsızlığının önüne geçilecek.” dedi.

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle geliştirilen Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç alışverişini daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor. Bu sistemle birlikte nakit taşıma, sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Böylece ikinci el araç piyasasında güven ortamının oluşması öngörülüyor.

Sistem, satıcının güvenli ödeme sürecini başlatmasıyla başlıyor. Alıcı, notere gitmeden önce referans numarasıyla parayı aracı kuruluşa yatırıyor. Satış onaylandığında, güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçiyor.

Şahıslar Arası Garantili Satış İşlemi

MASFED Başkanı Erkoç, bu sistemin motorlu araç satıcıları için değil, şahıslar açısından olumlu bir uygulama olduğunu vurguladı. “Sistem, aracı satanın satışını vermemesi ve alan kişinin de bedelini ödememesi sebebiyle hayata geçirildi. İnternet sitelerinde bunlarla ilgili yolsuzluklar yapıldığı için şahıslar arası çıkmış garantili satış işlemi diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Erkoç, sistemin şahıslarla ilgili bir sorun oluşturmadığını belirterek, motorlu araç satıcılarıyla ilgili sıkıntılara dikkat çekti. Özellikle krediye ulaşımda yaşanan zorluklara değinen Erkoç, “Türkiye’de 70 bin motorlu araç satıcısı var. Güvenli Ödeme Sistemi, yetki belgesi olan motorlu araç satıcıları için isteğe bağlı, şahıslar açısından zorunlu olsun.” talebinde bulundu.

Devletin Vergi Kaybı ve Kayıtsız İşlemler

Erkoç, tüketicinin ve esnafın mağduriyet yaşamasını istemediklerini, aynı zamanda devletin de vergi kaybı yaşamasına karşı olduklarını vurguladı. “Türkiye’de her 5 kişiden en az 1’i araç alıp satıyor. Yılda yaklaşık 9 milyon araç el değiştiriyor. Bu araçların 5 milyonu kayıtsız insanlar tarafından alınıp satılıyor. Devletin bu işten kaybı her yıl minimum 25 milyar lira.” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Güvenli Ödeme Sistemi Yarın Zorunlu Oluyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir