Ankara Kızılcahamam’da Başarıyla Uygulanıyor

ankara kizilcahamamda basariyla uygulaniyor OwhTi2I7.jpg

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi, pilot ilçe olarak seçilen Ankara Kızılcahamam’da etkileyici bir şekilde hayata geçiriliyor.

2019 yılında Sıfır Atık uygulaması için pilot ilçe olarak belirlenen Kızılcahamam’da, geri kazanılabilir atıklar için toplama sistemi oluşturulmuş ve atık getirme merkezi kurulmştu.

Vatandaşlar, atıklarını Sıfır Atık Bahçesi, Sıfır Atık Otobüsü ve depozito iade noktalarına bırakma imkanı buluyor. Her hane, bir Sıfır Atık Toplama Kartı ile destekleniyor. Toplanan atıkların kilosuna göre, vatandaşların kartlarına puan yükleniyor ve bu puanlar ilçedeki marketlerde para yerine kullanılabiliyor.

Yeni Pilot İlçelerle Uygulama Yaygınlaşacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi hakkında bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sıfır Atık Hareketimize pilot ilçe Kızılcahamam’da gencinden yaşlısına tüm vatandaşlarımız destek verdi. Şimdi pilot ilçe sayımızı 7 bölgeye yayarak Kızılcahamam gibi örnekleri daha da artıracağız” şeklinde açıklamada bulundu.

Sıfır Atık Bahçesi ile Eğitim ve Eğlence

Kızılcahamam’a kurulan Sıfır Atık Bahçesi, 5 bölümden oluşmaktadır. Bu bahçede, atıkların depolandığı ‘atık bölmesi’ ile birlikte geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak tasarım ürünlerin yapıldığı ‘geri dönüşüm atölyesi’ yer alıyor. Ayrıca, çocukların vakit geçirebileceği ‘Sıfır Atık Oyun Alanı’, takas sistemi ile kitap ve oyuncakların satışının yapıldığı ‘ambalajsız atık dükkanı’ ve ‘Sıfır Atık Kafeteryası’ da bulunmaktadır.

Sıfır Atık Uygulamaları Daire Başkanı Okan Bahrioğlu, pilot ilçe sayısının artırılması ile Sıfır Atık farkındalığının tüm vatandaşlara yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Vatandaşlar Projeye Destek Veriyor

Projeye gösterilen yoğun ilgi, vatandaşların topladıkları atıkları makinelere atarak sıfır atık bilinciyle hareket etmelerine olanak tanıyor. Üçbaş Mahallesi muhtarı Halil İzzet Ceylan, “Araç geldiğinde atıkları tartıyor. Burada tartılan atıkların depozito bedelleri Sıfır Atık Kartları’na yükleniyor. Bizim mahallemize de Sıfır Atık Kartı verdiler. Bu puanları mahallemizin ihtiyaçlarında kullanıyoruz. Önceden mahalle araları poşetlerden geçilmiyordu, şimdi geri dönüşümle birlikte etrafımız da temizlenmiş oldu” dedi.

Mahalle sakini Mehmet Özçelik ise, “Herkes alıştı, atıklarımızı çöpe değil, mavi konteynerlere atıyoruz. Hem çevremizi temiz tutuyoruz hem de atıklarımızı dönüştürüyoruz” diyerek projeye olan katkılarını vurguladı.

Zeki Aydın da depozito sistemi ile hem bütçelerine katkı sağladıklarını hem de mahallelerinin ihtiyaçları için birikim yaptıklarını belirtti. Aydın, “Artık Sıfır Atık bilinci oluştu. Her şeyi ayırıyoruz, çünkü bize hizmet olarak geri dönüyor” ifadesinde bulundu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara Kızılcahamam’da Başarıyla Uygulanıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir