2025’te Emekli Olacaklar Dikkat: Önemli Düzenlemeler Yolda

2025te emekli olacaklar dikkat onemli duzenlemeler yolda zR1umbFQ.jpg

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında emekli olacak kişilerin zarar görmemesi adına önemli düzenlemelerin yapılacağını duyurdu. Karakaş, “2025 yılında emekli olacakların zarar etmemesi için 2024 yılındaki parametrelerin kullanılması söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

Enflasyonun düşüş sürecine girmesiyle birlikte, yeni yılda emekli olacak kişilerin emekli maaşları olumsuz etkilenebilir. Emeklilik dilekçesini 31 Aralık 2024 tarihine kadar verenler, 1 Ocak 2025’ten sonra başvuranlara göre yaklaşık %30 daha yüksek maaş alacaklar.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında emekli olacakların mağdur edilmemesi için çeşitli senaryolar üzerinde çalışıldığını belirtti. “Şu anda yapılan çalışmalarla ilgili sadece konuşulan formüller var. Bunlar, 2025 yılında emekli olacak olanlara 2024 yılında emekli olanlara uygulanacak güncelleme katsayısının baz alınması veya kat sayı sisteminin göz önünde bulundurması gibi değişik senaryolar üzerinde konuşulmaktadır” açıklamasında bulundu.

Öngörülen formüller hakkında daha fazla bilgi veren Karakaş, “Aradaki farkların nedeni güncelleme kat sayısıdır. 2024 yılında emekli olanlarla 2025 yılında emekli olanların güncelleme kat sayısı alınan enflasyon rakamları dönemler itibariyle farklılık arz etmektedir. Bu anlamda 2024 yılında emekli olanlar için baz alınan güncelleme kat sayısı 2025’e göre avantajlıdır. Dolayısıyla 2025 yılında emekli olacaklar için, 2024 yılında emekli olmuş gibi baz alınan parametrelerin kullanılması, aynı güncelleme kat sayısının baz alınması gibi bir formül söz konusu olabilir” dedi.

Karakaş, mevcut maaş sisteminde SSK ve BAĞ-KUR’lular için Emekli Sandığı sisteminin kullanılabileceğini belirtti. “Emekli Sandığı’ndaki emekli maaşı hesaplama sistemi enflasyondan etkilenmemektedir. Yıllar itibariyle çok fazla fark oluşmamaktadır. Bu sistemin aslında bütün sosyal güvenlik sistemimiz için idare olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2025’te Emekli Olacaklar Dikkat: Önemli Düzenlemeler Yolda

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir