Esnafa Yeni Düzenleme: Kartla Ödeme Kabul Etmeyenlere Ceza Gelecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelere yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirdi. Banka kartı ve kredi kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmelere ceza uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının zorunlu hale geldiğini açıkladı. Tüm işletmelerin mutlaka banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerektiğini vurgulayan Şimşek, bazı işletmelerin yüksek komisyon oranlarını gerekçe göstererek nakit ödemede daha yüksek tutar talep ettiğini belirtti. “Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemesi önem taşıyor.” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan veya banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme kabul etmeyen mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesildiği ifade edildi. Şimşek, “Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, bazı mükelleflerin hala eski nesil cihaz kullandığını ve bu durumun kayıt dışı ekonomiye katkı sağladığını belirtti. Bu kapsamda, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması ve bu cihazlar üzerinden mutlaka banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunluluğu getirildi.

Şimşek, bazı işletmelerin banka komisyon oranlarının yüksekliğini öne sürerek nakit ödemeye göre daha fazla ücret talep ettiğini belirtirken, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Komisyon oranlarının bankalar arasında değişiklik gösterebildiğini ve tahsilat sürelerinin de bu oranları etkileyebileceğini ekledi.

Vatandaşların, kendilerine banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek tutarlı fark istenen durumları Gelir İdaresi’ne ihbar edebileceği belirtildi. Şimşek, “Bu kapsamda, denetim yapılarak gerekli cezai işlemler uygulanıyor.” dedi.

GİB’in, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olmasına rağmen sadece POS cihazı veren mükelleflere ve bu banka ile ödeme kuruluşlarına ceza kesildiği de açıklandı. Son kanun değişikliği ile bu ceza tutarının 200 bin liraya yükseltildiği ve her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacağı ifade edildi.

Bakanlık, perakende ticarette kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü ve bu süreçte vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik adımlar atıldığını dile getirdi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Esnafa Yeni Düzenleme: Kartla Ödeme Kabul Etmeyenlere Ceza Gelecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir