Kastamonu Tosya’da Çeltik İçin Hasat Vakti Geldi

kastamonu tosyada celtik icin hasat vakti geldi T1hrPuVk.jpg

Kastamonu Tosya’da çeltik hasadı başladı. Yerel çiftçilerin emekleriyle verimli tarlalarda gerçekleştirilen bu süreç, bölge ekonomisi için büyük bir önem taşıyor.

Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, 10 bin dekar alanda yetiştirilen çeltiğin hasadına başlandı. Tosya pirinci, coğrafi işaret tescil belgesine sahip olan ürünlerden biri olarak dikkat çekiyor.

İlçede coğrafi işaret tescilli Sarıkılçık cinsi pirinç ön plana çıkarken, Osmancık, Efe ve Yatkın çeşitleri de yetiştiriliyor. Çiftçiler, biçerdöverlerle hasat ettikleri çeltiği güneş altında kurutuyor. Kurutulan çeltikler daha sonra fabrikalara satılarak, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Çiftçiler, ekilen çeltikten aldıkları verimden oldukça memnun olduklarını belirtiyor.

Çeltik Yetiştiriciliği Süreci

Ortalıca köyünde çeltik yetiştiriciliği yapan Ahmet Reçber, çeltiğin ekim süreci hakkında bilgi vererek, “Çeltiği Mayıs aylarında ekmeye başlarız. Şu anda da hasat ederiz. Tarlalara su akışını iki hafta öncesinden keseriz. Suları kestikten sonra tarlalar kuruyunca biçime başlanır. Eskisi kadar zor değil. Artık her şey makinelerle yapılıyor. Eskisi kadar zorluğu kalmadı. İlaçları da don ile atıyoruz. Süreç bu şekilde geçiyor. Bizim köyümüzde yaklaşık bin 500 dekar alanda bu pirincin ekimini yapıyoruz. Biçip dövüp pirinç olarak satıyoruz” dedi.

Tosya Pirincinin Özelliği

Çeltik üretimi yapan Aydın Yiğit, arazilerinin bir kısmında sulama suyunun az olması nedeniyle çeltik yetiştiremediklerini ifade ederek, “Şimdi pirincimizin hasat zamanı. Köyümüzde su sorunundan dolayı bazı tarlalar dönem dönem ekilmiyor. Hasat zamanı olduğu için tarladayız. Çeltikler harmana geliyor, kurutuyoruz. Kurutulduktan sonra fabrikaya gidiyor. Oradan da satışa sunuluyor. Bizim köyümüzde bin 500 dekar arazide ekiliyor. Bazı yerler su yetersizliğinden dolayı dönem dönem ekilemiyor. Tosya pirincinin önemi, pilavının güzel olması. Fazla iri taneli değildir ama pilavı çok güzel olur. Bundan dolayı da yoğun ilgi görüyor” diye konuştu.

Verim ve Memnuniyet

Reçber, verimden memnun olduklarını kaydederek, “Benim çocukluğumdan beri bu işle uğraşıyoruz. Bir yıl pancar ekildi, o zor geldi. Ondan bu yana da hep çeltik ekiliyor. Köyde insan kalmadığından hep emekli insanlar yapıyor. Karşılığını alıyoruz, Allah bereket versin. Pirinç fabrikamız da var. Ticareti de yapılıyor ve genelde İstanbul’a gönderiliyor” şeklinde konuştu.

Çeltik Kurutma Süreci

Hasat edilen çeltikleri kurutan Mahmut Güllü, “Şu anda hasat edilen çeltikleri kurutuyoruz. Çeltikleri güneşin altına seriyoruz, tarladan biçerdöver getirince boşaltıyoruz. Daha sonra burada kurutuyoruz” şeklinde ifade etti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu Tosya’da Çeltik İçin Hasat Vakti Geldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir