Batı Karadeniz’de Bir İlk: Thulium Fiber Lazer ile Prostat Ameliyatı Yapıldı

bati karadenizde bir ilk thulium fiber lazer ile prostat ameliyati yapildi OZICJHjQ.jpg

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi, Batı Karadeniz’de ilk kez Thulium Fiber Lazer (THUFLEP) ile prostat ameliyatı gerçekleştirdi. Üroloji Uzmanı Dr. Engin Denizhan Demirkıran, bu yeni teknolojiyle ameliyatın kanama riskini azalttığını ve prostatın tamamının çıkarılabildiğini belirtti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi, Batı Karadeniz’de ilk kez Thulium Fiber Lazer (THUFLEP) yöntemiyle prostat ameliyatı gerçekleştirdi. Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Engin Denizhan Demirkıran, bu yeni nesil lazer teknolojisinin prostat ameliyatlarında sağladığı avantajlara dikkat çekti.

Dr. Demirkıran, geleneksel yöntemler arasında yer alan Transuretral rezeksiyon (TUR-P) ve Bipolar Enukleasyon (BİPOLEP) yöntemlerinin yanı sıra, hastaneye kazandırılan Thulium Fiber Lazer (THUFLEP) cihazı ile yenilikler sunduklarını belirtti. Geleneksel TUR-P yönteminde prostatın kesilerek belirli bir seviyeye kadar inildiğini ve hastalığın tekrarlama ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Demirkıran, BİPOLEP yönteminde ise prostatın elektrik enerjisi ve itme kuvvetiyle kapsülden ayrılarak çıkarıldığını hatırlattı. Ancak THUFLEP yönteminin, prostatın lazerle kesilerek tamamının kolaylıkla çıkarılmasını sağladığını ve tekrarlama ihtimalinin düşük olduğunu vurguladı.

Dr. Demirkıran, “Bölgemizde ilk kez gerçekleştirdiğimiz Thulium Fiber Lazer (THUFLEP) prostat ameliyatı, klasik yöntemlere göre pek çok avantaj sunuyor. Daha önce yapılan TUR-P ameliyatlarında belirli bir alanı açarak işlem sonlandırılırken, bu yeni lazer teknolojisiyle prostat dokusu kapsül ile prostat arasından çıkarılabiliyor. Bu, hastalığın tekrarlama ihtimalini en aza indirirken, kanama riskini de büyük ölçüde azaltıyor. İlk hastamızı ameliyattan bir gün sonra taburcu ettik ve sondasını çıkararak idrar yapabildiğini gözlemledik.” dedi.

Dr. Demirkıran, Thulium Fiber Lazer ile yapılan ameliyatın avantajlarını da aktardı. Artık hastaların büyükşehirlere gitmek yerine Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi olabileceğini belirten Demirkıran, “Bu teknoloji sayesinde daha büyük bir doku çıkarılması, hastaların çok daha rahat bir şekilde idrar yapabilmesine imkan tanıyor. Ayrıca, lazer enerjisi sayesinde neredeyse hiç kanama olmuyor. Bölgemizde böyle bir lazer cihazı daha önce bulunmuyordu. Artık hastalarımız büyükşehirlere gitmeden bu tedaviyi burada alabilecekler.” ifadelerini kullandı.

Dr. Demirkıran, hastanede uzun zamandır uyguladıkları Bipolar Enükleasyon Prostat (BİPOLEP) cerrahisi ile Thulium Fiber Lazer arasında teknik farklılıklar olduğunu belirterek, BİPOLEP cerrahisinin 2 yıldır uygulandığını, THUFLEP cerrahisinin ise ilk kez uygulandığını açıkladı. “BİPOLEP’de elektrik enerjisi kullanırken, Thulium Fiber Lazer’de son teknolojik lazer enerjisi kullanıyoruz. Her iki yöntem de benzer avantajlar sağlasa da, lazer teknolojisi kanama açısından ek bir fayda sağlıyor.” dedi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi, prostat ameliyatlarında ileri teknolojilerle hastalarına modern tedavi seçenekleri sunmaya devam ediyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Batı Karadeniz’de Bir İlk: Thulium Fiber Lazer ile Prostat Ameliyatı Yapıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir