Türk Devletleri Teşkilatı Haritacılık Kurumları Ankara’da Toplandı

turk devletleri teskilati haritacilik kurumlari ankarada toplandi WzECpHSJ.jpg

Türk Devletleri Teşkilatı Haritacılık Kurumları 1’inci Toplantısı, Ankara’da başarıyla gerçekleştirildi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyeleri tarafından düzenlenen TDT Haritacılık Kurumları Başkanlığı 1’inci Toplantısı, 30 Eylül ve 1 Ekim tarihlerinde Harita Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştiriliyor. Bu toplantıda imzalanacak deklarasyon metni ile Türk ülkeleri arasındaki haritacılık alanındaki iş birliğinin derinleştirilmesi ve ortak harita çalışmalarının ilk adımları atılacak.

Toplantıya TDT üye ve gözlemci ülkelerin ulusal ve askeri haritacılık kurum temsilcileri katılıyor. Bu organizasyon, TDT çatısı altında haritacılık alanında çok taraflı ilişkilerin kurulmasına yönelik önemli adımlar atmayı hedefliyor. Üye ülkelerin haritacılık alanındaki bilgi ve tecrübelerini paylaşmaları ve ortak çalışma alanlarının araştırılması amaçlanıyor. Ayrıca, toplantıda imzalanacak deklarasyon metni ile temelleri atılacak Haritacılık Çalışma Grubu ile Türk dünyası haritacılık çalışmalarının ilk adımları da atılmış olacak.

Toplantı kapsamında, Türkiye’de yürütülen haritacılık çalışmaları hakkında tanıtıcı bilgi vermek amacıyla Harita Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, TÜRKSAT, TÜBİTAK Uzay gibi milli haritacılık firmaları tanıtım faaliyetleri düzenleyecek.

Açılış Konuşmaları ve Hedefler

Toplantının açılışında Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türk devletleri arasındaki yakın iş birliğine katkı sağlayacak bu toplantının, Türk dünyası için faydalı sonuçlar doğurmasını diledi. Alpay, coğrafya bilgisi ve haritaların tarih boyunca büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Atalarımız, tarihte güçlü devletler kurup geniş topraklarda hâkimiyet sağlarken, haritaları yalnızca stratejik bir yönetim aracı şeklinde kullanmakla kalmamış, aynı zamanda askerî harekâtların planlanmasında ve uygulanmasında da haritalardan büyük ölçüde faydalanmışlardır” dedi.

Haritacılık Çalışma Grubu’nun kuruluşunun hedeflerini de aktaran Alpay, “Üye ülkeler arasında harita üretimine yönelik tecrübe aktarımı, karşılıklı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, müşterek harita üretim süreçleri için standartların oluşturulması gibi hedeflerimiz var” şeklinde konuştu. TDT Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov da toplantının hem askeri hem de sivil harita kurumlarının temsilcilerini bir araya getirdiğini belirtti.

Teknolojik Gelişmeler ve Haritacılık

Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp, bilgi ve teknolojinin güç olarak tanımlandığı bir dönemde, yapay zekâ, derin öğrenme ve makine öğrenmesi gibi teknolojik gelişmelerin önemine dikkat çekti. Alp, “Teknolojinin ortak paydasında bilgi, daha çok bilgi ve en çok bilgi var. Bu gelişmeler bize hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını gösteriyor” dedi.

Toplantıda, haritacılık alanında iş birliğine yönelik deklarasyon metni de imzalanacak. Türk halkının tarihi bağları, ortak dili, kültürü ve gelenekleri temel alarak hazırlanan metin, Türk halkının kardeşçe birliğinin güçlendirilmesi ve Türk ülkeleri arasındaki kapsamlı iş birliğinin derinleştirilmesini amaçlıyor. TDT’nin kurulmasına dair 3 Ekim 2009 tarihinde imzalanan Nahçıvan Anlaşması çerçevesinde, haritacılık alanında iş birliğinin tesis edilmesi ve güçlendirilmesine vurgu yapılan metin, TDT çatısı altında haritacılık alanında çok taraflı ilişkilerin kurulmasını hedefliyor.

İmzalanacak deklarasyon metni çerçevesinde, takip ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, imzacılar yılda en az bir kez Türk Devletleri Teşkilatı Sekretaryası koordinasyonunda toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, TDT’nin sivil ve askeri harita kurumlarının temsilcilerinden oluşan uzman ve teknik düzeyde TDT Haritacılık Çalışma Grubu kurulabilecek.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türk Devletleri Teşkilatı Haritacılık Kurumları Ankara’da Toplandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir