Keten tohumu yağı, Mısır’da, Asya’da faydaları bilinerek çok eski çağlardan beri pek çok yerde kullanımı arttırılmıştır. Kullanım alanları arasındaki en popüler bölgelerden biri cilttir. Cilt dışında ise obezite, diyabet, kanser, kabızlık, kolesterol gibi pek çok sağlık probleminin tedavisinde kullanılan bir yağ çeşidi olmaktadır.
Keten Tohumu Yağı Nedir, Nasıl Elde Edilir?
Keten tohumu yağı, fonksiyonel gıda sınıfında bulunmaktadır. Fonksiyonel gıda olması özelliği, keten tohumunun vücuttaki temel işleyişleri yerine getirmesi dışında metabolizmada ek yararlar sağlaması anlamına gelmektedir.
Ömrü yaklaşık bir sene olan bir tarım bitkisinden elde edilen keten tohumu yağı, yumurta şeklindeki tohumlardan elde edilmektedir. Keten tohumunun çok yağlı olduğu bilindiğinden, kullanım alanı olarak en çok yağ formundan yararlanılmaktadır.
Keten Tohumu Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Keten tohumu yağının faydaları arasında cilt problemlerine iyi gelmesi yer almaktadır. İçerdiği besin değerleri bakımından bakıldığında, en fazla yararı yaşlanma belirtilerine karşı olduğu görülmektedir. Yaşlanma belirtisi gösteren kişilerde cilt kurur, matlaşır ve kırışır. Keten tohumu yağının düzenli ve doğru kullanımı sayesine bu belirtiler azaltılmaktadır.
İçerisinde çok fazla miktarda linolenik asit bulundurması, cildi parlatmak için kullanılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda lifler ve yağlar ile cildi besleyerek daha parlar görünmesine yardımcı olmaktadır.
Vücuda yeteri kadar besin değeri alımı gerçekleşmemesi, cilt problemlerinin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Keten tohumu yağı, besin içeriği sayesinde vücuttaki eksik kalan besin değeri alımını azaltabilmektedir.
Keten tohumu yağının en fazla kullanıldığı alanlardan biri cildi nemlendirmektir. İçerisinde yüksek miktarda B vitamini bulundurmaktadır. B vitaminin cildi nemlendirmede önemli etkisi olmaktadır. Daha parlak ve sağlıklı bir cilt görünümü için keten tohumu kullanımı önerilmektedir.
Keten tohumu yağı cilt lekelenmelerinin azaltılmasında da sıklıkla kullanılmaktadır. Aloe vera jeli ile hazırlanan maskenin cilde uygulanması ve ardından temizlenmesi cilt lekelerine iyi gelmektedir. Cildin tonunu eşitleyici ve parlatıcı özelliği sayesinde düzenli kullanımda lekelenmelerin renginin açıldığı görülmektedir. Maske kullanımında ciltte çok fazla bekletmemeye özen gösterilmeli, alerjik bir durumla karşılaşılırsa cilt hemen temizlenmelidir.
Açık olan gözenekleri sıkılaştırarak gözenek görünümünü azalttığı da keten tohumu yağının bilinen etkileri arasındadır.
Keten Tohumu Yağı Nasıl Uygulanır, Yan Etkileri Nelerdir?
Keten tohumu yağı kullanımı farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Besin değerinden yararlanmak adına kullanımı önerilen ölçeklerde suya eklenerek içilmesi yönündedir. Cilde nemlendirmesi, beslemesi ve kırışmasını önlemesi için kullanımı da birkaç damla alınarak masaj yapılması şeklinde olmaktadır. Aloe vera ile maskesinin yapılarak cilde uygulanması da sık görülen bir kullanım şeklidir. Bu kullanım şeklinde aloe veraya daha önce alerjik reaksiyon gösterenlerin dikkat etmesi gerekmektedir. Aşırı tüketilmesi durumunda bazı kişilerde yan etki oluşturmaktadır. Keten yağı kullanımı sırasında ve sonrasında şişkinlik, kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlar görülürse kullanımı bırakılmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.
(Haber Merkezi)