Kastamonu’da Neler Oluyor? 100’den Fazla Kişi Zehirlendi!

kastamonuda neler oluyor 100den fazla kisi zehirlendi cVPYGWx4.jpg

Kastamonu’da ormanlık alanlardan toplanan mantarları tüketen 100’den fazla kişi zehirlenerek hastanelere başvurdu. Uzmanlar, zehirlenmelere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Kastamonu’da sonbaharın gelmesiyle ormanlık alanlardan toplanan mantarlar, zehirlenmelere yol açtı. Kentte, mantar tüketimi sonrası mide bulantısı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle hastanelere başvuranların sayısı 100’ü aştı. Mantar zehirlenmesi yaşayanlardan 14’ünün tedavisi sürerken, durumu ağır olan bir kişi entübe edildi.

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Çiğdem Sevim, zehirlenmelerin yanlış bilinen bilgilerden kaynaklandığını belirterek, mantar tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Sevim, kültür mantarının bile uygun şartlarda saklanmadığında tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Yanlış Bilgiler Hayat Kaybına Yol Açabilir

Dr. Çiğdem Sevim, zehirli mantarların, zehirsiz mantarlarla karışabileceğini ve tüketiminin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini ifade etti. Özellikle “köygöçüren” mantarının, yüzde 95 ölüm oranına sahip olduğunu belirten Sevim, zehirlenme belirtilerinin günler sonra ortaya çıkabileceğini vurguladı. Mantarı tükettikten sonra en ufak bir rahatsızlık hisseden kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini söyledi.

Mantarın Zehri Pişirilince Geçmez

Sevim, mantarın pişirilmesi ya da kaynatılmasıyla zehirinin etkisinin geçmeyeceğini, bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Özellikle kültür mantarının uygun şartlarda saklanmaması halinde bile zehirleyici olabileceğine dikkat çekti. Mantarın doğru şekilde kavrulup difrizde saklanması gerektiğini, aksi takdirde hızlı bozulup tehlikeli hale gelebileceğini ifade etti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da Neler Oluyor? 100’den Fazla Kişi Zehirlendi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir