Zonguldak’ta Aşırı Yağışlar ve Heyelanlar: Tahliyeler ve Uyarılar

zonguldakta asiri yagislar ve heyelanlar tahliyeler ve uyarilar 3NrJSK25.jpg

Zonguldak’ta Aşırı Yağışlar Heyelana Neden Oldu

Zonguldak’ta etkili olan aşırı yağışlar, mezarlıklarda heyelanlara yol açtı. Bu durum nedeniyle 4 ev tahliye edildi ve bu evlerde yaşayan 17 kişi, başka adreslere yerleştirildi. Ilıksu Deresi’nin debisi yükselirken, kara yollarında da heyelanlar meydana geldi. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, son 48 saatte en fazla yağışın Kozlu ilçesine 216 milimetre olarak düştüğünü ve gece yarısına kadar tehlikenin devam edeceğini açıkladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Zonguldak için turuncu alarm verdi. Son 48 saatte en çok yağışı Kozlu ilçesi 210 milimetre ile alırken, merkez ilçeye de 203 milimetre yağış düştü. Devam eden yağışlar sebebiyle heyelan riski taşıyan 4 ev, geçici olarak tahliye edildi. Bu evlerde yaşayan 17 kişi, kamu misafirhaneleri ve yakınlarının yanına yerleştirildi. Ayrıca, daha önce heyelan riski nedeniyle kalıcı olarak tahliye edilen 26 ev ekiplerce kontrol edildi.

Mezarlıkta Heyelan Oluştu

Aşırı yağışlar nedeniyle Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesindeki Merkez Mahallesi’nde bulunan mezarlıkta heyelan meydana geldi. Bu heyelan sonucu mezarlar, toprakla birlikte diğer mezarların üzerine yığıldı. İlçedeki bir istinat duvarı da karayoluna çökünce belediye ekipleri çalışmalara başladı. Ulaşım, kontrollü bir şekilde sağlandı. Ayrıca, dere yataklarına araç park edilmemesi için ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Kozlu ilçesindeki Ilıksu mevkisinde jandarma ekipleri de önlemlerini aldı.

Vali Hacıbektaşoğlu’ndan Açıklamalar

Yağış miktarının beklenenden çok daha yüksek olduğunu belirten Vali Osman Hacıbektaşoğlu, 112 Acil Çağrı Merkezi binasında oluşturulan kriz masasından çalışmaları ve alınan tedbirleri yönetti. Hacıbektaşoğlu, “Hep beraber takip ediyoruz. Öncesinde tedbirler alındı. Çok şükür bugüne kadar, bu ana kadar arkadaşlar can kaybı, ciddi bir yaralanma meydana gelmedi” dedi. Son 17 saatte en fazla yağışın Kozlu’ya 180 milimetre, Zonguldak merkeze ise 160 milimetre düştüğünü ifade etti.

İhbarlar ve Müdahale Süreci

Vali Hacıbektaşoğlu, Zonguldak’ın beklenenin üzerinde yağış aldığını belirterek, “Şu ana kadar 79 ihbar yapıldı. Bunların 58’i su baskını, 13’ü toprak kayması ve 8’i kaya düşmesi. Hepsine müdahale edildi” şeklinde konuştu. En son merkez Asma Mahallesi’nde bir bahçe duvarının evin duvarını yıkması sonucu 65 yaşındaki bir vatandaşın yara almadan kurtulduğu bilgisini paylaştı.

Riskli Bölgelerdeki Tahliyeler ve Uyarılar

Riskli bölgelerdeki evlerden tahliyelerin yapıldığını ifade eden Vali Hacıbektaşoğlu, şu an bir sıkıntı olmadığını belirtti. Ayrıca, geçmişte heyelana ve taşkına maruz kalan yerlerin ekipler tarafından takip edildiğini vurguladı. “Evler tahliye edildi. Şu anda bir sıkıntı yok. En son heyelan, en kritik vakamız bu ana kadar bu idi” dedi.

Tehlike Henüz Geçmedi

Gece yarısına kadar yağışların devam edeceğini aktaran Vali Hacıbektaşoğlu, “Henüz tehlike geçmiş değil. Özellikle saat 18-19 ile 00:00 arası şiddetli yağış devam edecek. Metrekareye 50-60 milimetre daha yağış bekliyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca gece yarısından itibaren 40 ila 50 milimetre daha yağışın beklendiğini belirtti.

Vali Hacıbektaşoğlu, vatandaşları zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı ve herhangi bir acil durumda 112’yi aramaları gerektiğini vurguladı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zonguldak’ta Aşırı Yağışlar ve Heyelanlar: Tahliyeler ve Uyarılar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir