Karadeniz’de Palamut Avında Bereketli Sezon

karadenizde palamut avinda bereketli sezon eBhLqmV2.jpg

Orta ve Doğu Karadeniz’de 1 Eylül itibarıyla avlanmaya başlanılan palamut, bu sezon balıkçıların yüzünü güldürüyor. Trabzon, Ordu ve Giresun’da av yasağının kalkmasının ardından “Vira bismillah” diyerek denize açılan balıkçılar, ağlarıyla bol miktarda palamut yakalayarak verimli bir ay geçirdi.

Deniz suyu sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla birlikte balıkçılar, hamsi avı için de geri sayıma geçti. Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, 1 Eylül’de başlayan sezonun ilk ayında palamut avcılığının yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtti. Mutlu, “Palamut avcılığında bir sıkıntı yok. Havalarda belirli bir soğuma gözleniyor. Şu anda tahmin ediyorum 24 derecelerin altına düşmeye başladı. İnşallah daha da erken soğursa hamside bir belirlilik olur diye düşünüyoruz.” diye ifade etti.

Trabzon Toptancı Balık Hali’nde komisyoncu olarak çalışan Recep Denizer, yeni av sezonunun bir ayını geride bıraktıklarını vurgulayarak, “Son 20 yılın en iyi balıkçılığı, palamut avı oluyor. Şu anda Gürcistan tarafına palamut geçti. Göçünü tamamlayıp 2-3 gün içinde tekrar döneceğini bekliyoruz. Teknelerimizin hepsi Hopa sınırında.” şeklinde konuştu.

Palamudun denizde daha da büyüdüğünü belirten balıkçılar, fiyatların da tüketicilerin beklentilerini karşıladığını ifade ediyor. Trabzon’da balıkçılık yapan Serdar Korkmaz, “Temmuz ayında görüldüğü zaman palamudun bol olacağı anlamına gelir. Şu ana kadar çok şükür Allah’a, palamut, balıkçılık çok iyi.” dedi. Korkmaz, palamut avının devam edeceğini ve vatandaşların da bu durumdan memnun olduğunu aktardı.

Ordulu balıkçılar da geçen ayın bereketli geçmesinden duydukları mutluluğu paylaşıyor. Perşembe ilçesinde balıkçılık yapan Tarık Arslantürk, palamut avcılığının yanı sıra istavrit ve mezgitin de bol miktarda avlandığını belirtti. “Orta büyüklükte palamut 80 lira, büyük palamutların tanesini ise 100 liradan satışa sunuyoruz.” ifadesini kullanan Arslantürk, av sezonunun ikinci ve üçüncü ayından umutlu olduklarını kaydetti.

Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, bir ay içerisinde güzel bir av dönemi yaşandığını belirtti. Arslan, “Ekim sonlarından itibaren batı bölgelere balığın hareket etmesini bekliyoruz. Çok yoğun bir avcılık var.” diyerek avcılığın devam etmesini umut ettiklerini ifade etti.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karadeniz’de Palamut Avında Bereketli Sezon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir