Çocuklarda Diyabet Neden Görülür? Nasıl Geçer?

Cocuklarda Diyabet Neden

Çocuklarda diyabet, son zamanlarda yanlış beslenme yöntemlerinin seçilmesi ile birlikte aşırı kilo alımın ve yağlanma görülmesinden dolayı çok sık rastlanan bir hastalık olmaktadır. Genel olarak diyabetin iki çeşidi bulunmaktadır. Tip 1 diyabet, pankreasın insülin hormonunu hiç üretememesi sonucu oluşan ve kişide küçük yaşlardan itibaren anlaşılabilen çeşididir. Tip 2 diyabet ise pankreasın insülin hormonunu yetersiz ya da düzensiz şeklide üretmesi sonucu oluşmaktadır.

Diyabet Çocuklarda Ne Sıklıkla Görülür, Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda görülen diyabet şeklinin genelde tip 1 diyabet olduğu bilinmektedir. Tip 1 diyabetin genetik faktörlerle aktarıldığına dair tartışmalar halen daha sürmekte olup, çoğu uzman tarafından savunulmaktadır. Tip 2 diyabet ise genelde yetişkinlerde görülürken son zamanlarda çocuklarda da sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Çocuklarda tip 2 diyabetin görülmeye başlanmasının nedenleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ve spor yapılmaması etkili olmaktadır.

Cocuklarda Diyabet Neden3

Diyabetli çocukların anlaşılması için pek çok belirti bulunmaktadır. Bu belirtilerden en çok görülenleri; aşırı terleme, çok fazla susama, ağız kuruluğu, sık sık tuvalete çıkma, huzursuz ve sinirli ruh hali, dengesiz davranışlar sergilenmesi, uykusuzluk ve görmede sıkıntılar oluşması bulunmaktadır.

Bu belirtilerden birini ya da birkaçını gösteren çocukların ebeveynleri tarafından bir uzman kontrolüne götürülmesi gerekmektedir. Uzman kontrolünde gerekirse verilen insülin dozları ve beslenme programları uygulanmalıdır.

Diyabetli Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?

Diyabetli çocukların beslenmesi uzmanlar tarafından önerilen beslenme planlarına göre ayarlanmalıdır. Beslenme uzmanlarının diyabetli çocuklarda önerdiği bazı beslenme alışkanlıkları bulunmaktadır.

Cocuklarda Diyabet Neden2

 Bu alışkanlıklardan biri ara öğün sayısını arttırmaktır. Ara öğün sayısı artan çocuklarda kan şekeri düzenlenmesi daha kolay yapılabilmektedir. Kan şekerinin kontrol edilebilmesi ve düzenli olarak kaydedilebilmesi için yemeklerin belli bir saatte yenmesi gerekmektedir. Şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Paketli gıdalar mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Beslenme planlarında posalı yiyeceklerin tercihi arttırılmalıdır. Posa değeri yüksek besinler kan şekerini yavaş yavaş ve kontrollü bir şekilde çıkardığından tercih edilmektedir. Aynı zamanda kan şekerini çok hızlı çıkartan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu yiyecekler arasında pirinç, beyaz ekmek, muz, bal ve patates benzeri besinler bulunmaktadır. Posa değeri yüksek besinler arasında ise kuru baklagiller, sebzeler, tam buğday ekmeği, bulgur, buğday gibi yiyecekler bulunmaktadır.

Diyabetli Çocuklar Tatlı İsteklerini Nasıl Karşılamalı?

Diyabetli çocukların şekerli yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaları gerekmektedir. Fakat genelde çocuklar şekerli yiyecekleri yeme isteği duyduğundan beslenme uzmanları alternatif gıdalar önermektedir. Genelde çocuğun isteğine göre belirlenen kuru yemişler atıştırmalık olarak önerilmektedir. Diyabet beslenmesi, diyetisyen ve doktor kontrolünde belirlenen miktarlarda şeker, çikolata gibi besinler içermektedir. Diyabetli çocuklara, kurabiye ya da kek gibi tatlılarda şeker yerine hurma kullanılarak hazırlanan yiyeceklerin verilmesi tercih edilmelidir. Aynı zamanda bir atıştırmalık tercihi olan kuru meyveler beslenme uzmanlarının genelde önerdiği yiyecekler arasında bulunmaktadır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda Diyabet Neden Görülür? Nasıl Geçer?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir