Düzce’de Ticari Değeri Olan Hayvansal Zehirler Konuşuldu

duzcede ticari degeri olan hayvansal zehirler konusuldu CwWrXR5w.jpg

Düzce Üniversitesi’nde, ticari değeri olan hayvansal zehirler üzerine düzenlenen çalıştay, bilim insanları ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi iş birliği ile “Ticari Değeri Olan Hayvansal Zehriler Çalıştayı I-Bal Arısı Zehri” programını gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, araştırmacılar, arıcılar, özel sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, 2017 yılından bu yana ticari değeri olan bal arı zehri üzerinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bal arısı üretimi ve arı üretim cihazları ile ilgili mevcut sorunları vurgulayan Kekeçoğlu, Ar-Ge çalışmaları sayesinde önemli mesafeler katettiklerini ifade etti. Türkiye’nin bal üretiminde dünyada ikinci sırada yer aldığını belirten Kekeçoğlu, “Bizler, üretimden pazarlamaya kadar bal arısı üretimini önemsiyoruz. Bugün de üretim ve pazarlama ile ilgili sorunlarımızı masaya yatırmak ve bunlara çözüm üretmek adına toplandık” dedi.

TAB Başkanı Ziya Şahin de programda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin arı potansiyelini ve bal üretimindeki önemli yerini vurguladı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, arının çalışkanlığına dikkat çekerek, arı üretimi ve arı ürünleri üretiminde daha fazla performans elde edebilmek için önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti. Arıların hayatlarını gözlemleyerek bilgisayar programları geliştirildiğini de sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından programın oturumlar bölümüne geçildi. Prof. Dr. Sibel Silici’nin başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda; TAB Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’de bal arısı zehri üretimi ve ticaretinin arıcılar açısından değerlendirilmesi, Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Türkiye’de bal arısı zehrinin güncel durumu ve geleceği, Doç. Dr. Figen Çalışkan, Türkiye’de akrep zehrinin güncel durumu, Doç. Dr. Naşit İğci ise yılan zehrinin güncel durumu hakkında konuşmalar yaptı.

İkinci oturumda; Doç. Dr. Sezercan Bektaş başkanlığında, Prof. Dr. İbrahim Kıvrak bal arısı zehri spesifikasyonları ve analizi, Prof. Dr. Aslı Özkırım bal arısı zehrinde mikrobiyal kontaminasyonlar hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Aslı Özkök, “Bal Arısı Zehrinde Polen Kontaminasyonu” ve Doç. Dr. Nilüfer Vural, “Bal Arısı Zehrinden Katma Değerli Ürün Geliştirilmesi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Etkinliğin 3. oturumunda Dr. Öğr. Üyesi Ayten Yılmaz başkanlığında, Sancar Güney, Hakan Şen, Ferdi Sepetçi ve Doç. Dr. Sezercan Bektaş, bal arısı zehrinin pazarlanması, markalaşma ve ihracat süreçleri hakkında bilgi paylaştı.

Üç oturumdan oluşan çalıştayda, alanında uzman konuşmacılar tarafından bal arısı zehri ürünleri, doğru üretim teknikleri ve sağlıkta kullanımı gibi birçok konuda değerli sunumlar katılımcılarla paylaşıldı.

Çalıştay, bal arısı zehrinin üretimi, sağlıkta kullanımı ve ihracatı gibi konulara odaklanarak, zehir üretiminde, kullanımında ve satışında karşılaşılan sorunlar üzerinde bilimsel tartışmalar gerçekleştirilmesine, çözüm önerileri sunulmasına ve farkındalık oluşturulmasına önemli katkılar sağladı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’de Ticari Değeri Olan Hayvansal Zehirler Konuşuldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir