Kastamonu’da Denenmişti, Şimdi Geçim Kaynağı Oldu

kastamonuda denenmisti simdi gecim kaynagi oldu FTxeAlk1.jpg

Kastamonu’nun Devrekani ve Hanönü ilçelerinde deneme amaçlı ekilen patatesler, çiftçilikle uğraşan ailelerin geçim kaynağı haline geldi. 2024 yılında il genelinde 7 bin 350 dekar alanda yaklaşık 25 bin ton patates hasadı bekleniyor.

Kastamonu’nun Devrekani ve Hanönü ilçelerinde çiftçiler, Nisan ve Mayıs aylarında toprakla buluşturdukları patatesleri toplamaya başladı. Patates tarlalarında çalışan işçiler, kovalarla patatesleri toplarken, bu patatesler çuvallara doldurulup traktör römorklarına yükleniyor. Kastamonu’da hasat edilen patatesin kilosu ise 15 liradan alıcı buluyor. Çiftçiler, olumsuz hava şartlarına rağmen verimin iyi olduğunu ve fiyatlardan memnun olduklarını belirtiyor.

Hanönü ilçesinde ise Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleriyle 10 dekar araziye 4 ton kışlık ‘Madeleine’ patatesi ekimi gerçekleştirildi. Yüzde 50 hibeli TAKE projesi çerçevesinde ekilen patateslerin, çiftçi katkısının bir kısmı Hanönü Belediyesi, bir kısmı da Acica Maden İşletmesi tarafından karşılandı. Bu kapsamda düzenlenen törene Hanönü Kaymakam Vekili Abdulmelih Orhan, Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu ile maden işletmesi yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Devrekani Belediye Başkanı’ndan Patates Üretimi Açıklaması

Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, patatesin ilçenin önemli tarım ürünlerinden biri haline geldiğini ifade etti. “Kulaksızlar Barajı ile Beyler Barajı’nın araziyi sulama imkanına sahip olmasıyla birlikte son yıllarda patates üretiminde Devrekani’de ciddi miktarda artış gözlemleniyor. Şu anda devrekani’de 7 bin dönüm arazide patates üretimi söz konusu. Ben arazide yapmış olduğum çalışmalarda dekar başına 3 ila 3,5 ton civarında çiftçilerimizin patates elde ettiklerini gördüm. Dünya ortalamasına baktığımız zaman bu 2 ila 2,5 ton civarındadır. Dünya ortalamasının oldukça üzerinde bir patateste verime sahibiz.” dedi.

Başkan Altıkulaç, patates fiyatlarının bu yıl çiftçilerin yüzünü güldürmese de, verimin yüksek olmasının kendilerini sevindirdiğini belirtti. “Çiftçilerimizin patates tarımına yönelmesi bizleri mutlu ediyor. Ülkemize ekonomik anlamda da destek veriyoruz. Bu da bizleri daha çok mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.

Patates Üreticilerinin Görüşleri

Kastamonu’nun Devrekani ilçesine bağlı Kasaplar köyünde patates üreticiliği yapan Necmettin Bakar, bu yıl 30 dönüm alanda patates ektiğini söyledi. “Makineleşmeye geçince daha fazla ekiyoruz. Nisan ayında patatesin ekimini yapıyoruz, Eylül ayında da hasadına başlıyoruz.” diyen Bakar, dengesiz yağışların zorluk çıkardığını ifade etti.

Bakar, “Bu yıl kuraklık biraz bizi yordu. Normalde 2 defa su atarken bu sefer 4 defa atmak mecburiyetinde kaldık. Bu da ister istemez maliyetlerimizi arttırdı. Fakat buna rağmen verimimiz iyi.” dedi. Patatesin kilosunun 15 liradan satıldığını belirten Bakar, “Bu yıl patateste verim iyi, buna şükür.” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da Denenmişti, Şimdi Geçim Kaynağı Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir