1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bebeklerde Dil Gelişimi Evreleri Neler?

Bebeklerde Dil Gelişimi Evreleri Neler?

Bebeklerde Dil Gelisimi Evreleri

Bebeklerde dil gelişimi evrelerinin temeli ilk on iki ayda atılmaktadır. Sonrasında ilk üç yıl içerisinde bebeğin değişen dil gelişimi, sağlıklı bir dil gelişimi olması açısından önem arz etmektedir. Bebeklerde sağlıklı bir dil gelişimi iletişimlerini güçlendirir, duyguları anlama becerilerini geliştirir, düşünce yapılarının çeşitlenmesine ve problem çözme yeteneklerinin artmasına yol açar.

 Dil Gelişiminin Önemi Nedir?

Bebeklerde dil gelişimini sağlıklı bir süreç halinde tamamlayamayanlarda yüksek oranda iletişim bozukluğu görülebilmektedir. Bebeğin yaşına göre uygulaması gereken belirli dil gelişim evreleri bulunmaktadır. Bu evreler içerinde iletişim becerisini ölçen bazı noktalar vardır. Kullandığı kelime sayısı, kelimeleri ne kadar net söyleyebildiği ya da pelteklik kekemelik gibi problemlere sahip olup olmaması bu noktalar arasındadır.

Bebeklerde Dil Gelisimi Evreleri 3

Bebekler dil gelişim evrelerini sağlıklı bir şekilde tamamladıkları süreçte iletişimlerini giderek güçlendirmektedirler. Aynı zamanda başka kişilerin anlattıklarını ya da duygu hallerini anlamakta zorluk çekmemektedirler. İzledikleri ya da okudukları doğrultusunda düşünce yapılarını geliştirmelerinde de dil gelişimlerini tamamlamaları büyük önem taşımaktadır.

Bebeklerde Aylara Göre Dil Gelişimi Nasıldır?

Bebeklerde dil gelişim evreleri, aylara göre belirlenmektedir.

  • 0-3 Ay: Bu aylarda bebekler seslere karşı duyarlılardır. Annenin sesini tanıyabilirler. Ağlama şekillerini duruma göre değiştirebilmektedirler. Kendisi ile konuşulduğunda gülümseyerek tepki verebilmektedirler.
  • 4-6 Ay: Bebekler bu aylarda sesin geldiği yönü ya da kişiyi algılayabilmektedirler. Bazen çevresindeki sesleri taklit etmek için bazen de anlamsızca sesler çıkarabilmektedirler. Belirli kelimelerin anlamlarını anlayabilir ve heyecanlanarak tepki gösterebilmektedirler.
  • 7-9 Ay: Bebeklerin bu ayda çıkardıkları seslerde çoğalmalar görülür. İsmi ile seslenildiğinde anlayarak tepki verebilmektedirler. Bazı kelime ve kelime gruplarını anlar.
  • 10-12 Ay: Bu aylarda bebekler basit komutları yerine getirebilmektedirler. Konuşuyormuş gibi sesler çıkarır, çevresindeki sesleri taklit edebilmektedirler. Evet ya da hayır kelimelerini anlayabilmekte ve tepki verebilmektedirler. Anne veya baba gibi sık kullanılan kelimeleri söyleyebilmektedirler.
  • 13-15 Ay: Bebekler bu ay aralıklarında daha anlamlı kelimeler kullanmaya başlamaktadırlar. Oynadıkları oyunlarla ya da oyuncaklarıyla ilgili ismini çok duyduğu kelimeleri ayırt edebilmekte, istenildiğinde bulup getirebilmektedirler.
  • 16-18 Ay: Bu aylarda bebekler hayvanları taklit edebilmektelerdir. Aynı zamanda evdeki çoğu eşyanın yerini ve ismini bilmektedirler. Vücut kısımlarını gösterebilmekte, bildiği şarkılara tepkiler verebilmektedirler.
  • 19-21 Ay: Bebekler bu aylarda verilen talimatları anlayıp yerine getirebilmektedirler. İstedikleri veya istemedikleri şeylere, “Evet”, “Hayır” gibi tepkiler gösterebilmektedirler.
Bebeklerde Dil Gelisimi Evreleri 2

Dil Gelişimini Hangi Faktörler Etkilemektedir?

Bebeklerde dil gelişim evreleri pek çok faktör tarafından etkilenmektedir. Bu faktörler arasında genetik, fizyolojik, algısal, bilişsel, nörolojik, fiziksel, ruhsal ya da sosyal çevreye bağlı olabilmektedirler. Genetik olarak sağlıklı olan tüm bebekler dil öğrenme yeteneği ile doğduğu bilinmekle beraber bazı bebekler bu bakımdan eksik doğabilmektedirler. Bebeğin ses organlarının sağlıklı çalışması da dil gelişimini etkilemektedir. Algıların sağlıklı çalışması, ruhsal olarak sağlıklı bir çevrede bulunması gibi dil gelişimini etkileyen çok fazla faktör sıralanabilmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerde Dil Gelişimi Evreleri Neler?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir