Yargıtay’dan ‘Midesiz’ Kararı: Hakaret Mi, Değil Mi Belli Oldu

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, “midesiz” ifadesinin hakaret suçu unsurlarını taşımadığına karar vererek, sanık hakkında verilen hapis cezasını bozdu. Karar, Türk Ceza Kanunu’nun hakaret suçu unsurlarına dayanarak alındı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, bir kişinin evleneceğini öğrendiği arkadaşına “midesiz” dediği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan sanık hakkında verilen kararı bozdu. Daire, “hakaret” suçunun unsurlarının oluşmadığına dikkat çekti.

Olay, Ankara’da M.İ. isimli bir kişinin, bir arkadaşının evleneceğini öğrenmesi üzerine, “Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin.” şeklinde sözler sarf etmesiyle başladı. Arkadaşının bu sözleri kendisine hakaret olarak değerlendirmesi üzerine şikayette bulundu.

Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca “hakaret” suçundan açılan davada, M.İ. Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Mahkeme, sanığın suçlu olduğuna hükmederek 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ancak bu ceza, kamu yararına bir işte çalışma cezasına dönüştürüldü.

Sanık M.İ., söylediği sözlerin hakaret içermediğini savunarak avukatı aracılığıyla karara itiraz etti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin mahkumiyet hükmünü, hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle bozdu.

Yargıtay’ın kararında, TCK’nın 125. maddesinde belirtilen hakaret suçunun unsurlarının “kişilerin onur, şeref ve saygınlığını hedef alarak eylemin kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi” gerektiği vurgulandı. Daire, “Sözlerin hakaret kabul edilebilmesi için açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir.” ifadesine yer verdi.

Olay günü sanığın “Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin.” şeklindeki sözlerinin, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı belirtildi. Bu nedenle, hakaret suçunun yasal unsurlarının somut olayda oluşmadığı gözetilmeden sanığın mahkumiyetine karar verilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verildi.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yargıtay’dan ‘Midesiz’ Kararı: Hakaret Mi, Değil Mi Belli Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir