Bartın Amasra’da Turistler Şaşkına Döndü

bartin amasrada turistler saskina dondu KZH2nzsT.jpg

Bartın’da bir restoran vapuru karaya oturdu, bu durum yerli ve yabancı turistler arasında şaşkınlık yarattı.

Bartın’ın Amasra ilçesinde halk plajına yüzmeye gelen yerli ve yabancı turistler, kumsalın yaklaşık 10 metre yakınlarında karaya oturan dev restoran-vapuru görünce şaşkınlık yaşadı. Plajda karaya oturan vapurun yetkililerinin çapa değiştirmek için izin istediği ve karaya oturmadan dakikalar öncesinde ise denize elverişli olmadığı yönündeki rapora rağmen liman dışına çıktığı belirlendi.

Amasra Limanı’nda demir atan ve 10 yıldır restoran olarak kullanılan Şehit Necati Gürkaya isimli gemi, dün akşam saatlerinde Amasra Halk Plajı’na yaklaşık 10 metre kala karaya oturdu. VPR Turizm şirketi tarafından Kastamonu’nun Cide Belediyesinden kiralanan vapur için olaydan saatler öncesinde Amasra Kaymakamlığı ve Liman Başkanlığından hareket izni istendiği öğrenildi.

Çapa Değiştirmek İçin İzin İstendi, Liman Dışında Tur Attı

Turizm şirketi yetkilileri, fırtınada çapanın yerinden oynadığını belirterek yeniden çapa atmak amacıyla izin istendiğini ifade etti. Gelen onayın ardından diferansiyelin yağlanması gerekçesiyle hareket eden vapurun, denize elverişli almadığı yönünde raporu olmasına rağmen limandan çıktığı tespit edildi. Küçük liman ve çevresinde kısa bir tur atan vapur, yeniden limana girdiği esnada diferansiyeli kilitlenerek kontrolden çıktı ve plajın olduğu bölgeye doğru hareket etmeye başladı.

Liman Dışında Görüntüleri Ortaya Çıktı

Vapurun, liman dışına çıktığı ve burada yaptığı mavi tura ait görüntüler de ortaya çıktı. Balıkçılar tarafından kaydedilen görüntülerde, vapurun limandan yaklaşık 1,5 mil uzaklıktaki Ahatlar mevkisinde hareket ettiği görüldü. Küçük Liman bölgesine de geldiği ve burada korna çaldığı iddia edildi. Denizde hareket eden vapuru gören yetkililerin, telefonla turizm firması çalışanlarını arayarak vapurun denize elverişli olmadığı yönündeki raporu hatırlattığı ve limana geri dönmesi için uyardığı kaydedildi.

Facianın Eşiğinden Dönüldü

Vapurun kontrolden çıktığı anlarda, yaklaşık 5-6 kişinin denizde yüzdüğü öğrenildi. Vapurun karaya oturduğu bölgelerde yüzen kişilerin, plajdaki arkadaşlarının bağırarak uyarmasıyla gemiyi fark edip hızla karaya doğru hareket ettiği bildirildi. Şans eseri facianın eşiğinden dönüldüğü ve kimsenin burnunun bile kanamadığı öğrenildi.

Balıkçı Tekneleri ile Kurtarılamadı

Vapurun karaya oturmasının ardından Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarma çalışmaları başlatıldı. Amasra Kaymakamı Kadir Perçi’nin de yakından takip ettiği kurtarma çalışmaları, yaklaşık 2 saat sürdü. Balıkçı tekneleri ile çekilmeye çalışılan vapurun hareket ettirilmesi mümkün olmadı. Teknenin karaya oturmasıyla ilgili soruşturma başlatılırken, vapuru hareket ettirenler ve sorumlular hakkında işlem yapıldığı öğrenildi.

Dalgıçlar Vapurun Sağlamlığını Tespit Ediyor

Dün akşam kararan hava nedeniyle ara verilen kurtarma çalışmalarına bugün devam edilecek. Kaymakam Kadir Perçi ve Zonguldak Bölge Liman Başkanı Ahmet Mert, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanı Yarbay Yavuz Daylak bölgede inceleme yaptı. Yapılan incelemelerde karaya oturan vapurun omurga kısmında bir hasar tespiti yapılmasına karar verildi. Sahil güvenliğe ait dalgıçlar, vapurun alt kısmında dalış yaparak dayanıklılığını tespit çalışmasına başladı.

Vapurun herhangi bir hasarının bulunmadığı tespit edilmesi durumunda, Zonguldak’tan çağrılacak büyük bir römorkör yardımıyla kurtarma işlemine başlanacak. Römorkör ve balıkçı tekneleri yardımıyla çekilerek kurtarılacak vapurun, yine römorkör ile Kastamonu Cide, Ordu limanlarından birine sevki planlanıyor. Vapurun hasar alması halinde ise belirlenen bir bölgeye çekilerek, söküm işlemlerinin başlatılması hedefleniyor.

Plaja Gelenlere Sürpriz Oldu

Dün Amasra Halk plajında yüzenler, kontrolden çıkan vapur nedeniyle büyük bir tehlike atlattı. Bugün plaja gelen yerli ve yabancı turistler, yaşananlardan habersiz, kumsalın yaklaşık 10 metre uzağındaki dev vapuru ve yanındaki sahil güvenlik botunu görünce şaşırdı. Turistler, uzun süre yaşananları izleyerek olayı anlamaya çalıştı. Bir turist, plajdan vapura köprü yapılarak, vapurun restoran ve denize atlama rampası olarak kullanılabileceğini ifade etti. Bazı vatandaşlar ise dün şahit oldukları olayda karaya oturan vapurun kurtarılıp kurtarılmadığını izlemek için plaja gelerek gelişmeleri takip etmeye çalıştı. Öte yandan, dalgıçların yapacağı tespitlerin ardından başlayacak kurtarma çalışmalarının bölgeye getirilecek römorkör gemisinin de katılmasıyla hız kazanması bekleniyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın Amasra’da Turistler Şaşkına Döndü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir