Dilde Kabarcık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Dilde Kabarcik1

Dilde kabarcık sık karşılaşılan bir sorun olduğu için herkeste görülebilmektedir. Kısa süreli görülebileceği gibi uzun süreli de görülebilir. Kabarcık oluşumu için farklı sebepler bulunmaktadır. Bu durumdan rahatsız olanlar için dilde kabarcık geçirme için farklı yöntemler bulunmaktadır.

Dilde Kabarcık Neden Oluşur?

Dilde kabarcık oluşumu için farklı nedenler vardır. Dil üzerinde yer alan küçük yapılara papilla adı verilmektedir. Bu kabarcıklar dilin geri kalanı ile aynı renktedir ve normal koşullarda da dil üzerine ayırt edilme sağlamazlar. Bu yapılar özellikle dil dokusunun sert olmasını sağlamak için de yemek yemeyi kolay hale getirir. Küçük yapılar içinde sıcaklık sensörleri ve tat tomurcukları yer almaktadır. Bu tomurcukluklar farklı nedenler ile genişleme ve büyüme yapabilmektedir. Dilde kabarcıklarda büyümeye sebep olan durumlar ise genelde ciddi sağlık sorunları değildir. Fakat kabarcıklar uzun süreli görülüyor ve büyümeye devam ediyorsa doktora başvuru yapılmalıdır.

Dilde Kabarcik3

Dilde Kabarcık Oluşumu Nedenleri Neler?

Dilde kabarcık oluşması için farklı nedenler bulunmaktadır;

  • Dil yaralanmaları; vücuttaki diğer yaralanmalarda görüleceği gibi dil yaralanmasına da bölgenin tepkisi şişlik olmaktadır. Bu şişlik kabarıklık hissine yol açabilmektedir. Yanlışlıkla dilin ısırılması, sıcak bir yiyecek yenilmesi sık görülen yaralanmalardır.
  • Oral Herpes; sık görülen bir viral enfeksiyondur. HSV nedeniyle ortaya çıkmış olan oral herpes bazen hiçbir belirti göstermeyebilir. Bazı kimselerde ise kendisini dudak çevresinde uçuk şeklinde gösterebilmektedir. Herpes dudak çevresinin dışında ise dilde ve diş etlerinde de uçuğa neden olabilmektedir. Bu türden uçuklar ağrı gösterebilir ve uçukların geçmesi de bir haftadan daha uzun süre alabilir. Oral herpes bulaşıcı olduğu için bu bölgeye temas edilmesi başka kişinin de enfeksiyonu kapmasına neden olabilir.
  • AFT; en sık görülen ağız içi yara türleri olan AFT’lar dudakların iç kısmında ya da dil üzerinde oluşabilmektedir. Bu lezyonlar kırmızı, beyaz ya da sarı şeklinde olabilmektedir. Ayrıca bu türden yaralar genelde ağrı gösterir. AFT’lar zamanla kendiliğinden iyileşmektedir.
  • Alerji; besinlerden kaynaklı olan alerji, dilde kabarıklık oluşmasına neden olabilir. Tüm dilin bir anda şişlik göstermesi ağır bir alerji belirtisidir. Acil müdahale gerektirmektedir.
  • Kanser; Ender görülen durum olmakla birlikte dikin arkasında meydana gelen kabarcık kanser belirtisi olabilmektedir. Kabarıklık dilin kenarında yer alıyor ve ağrı oluşturmuyorsa, görece sert bir yapıdaysa kabarıklığın kanser belirtisi olma ihtimali de daha yüksek olmaktadır. Dilde meydana gelen kabarıklık iki haftadan uzun sürüyorsa doktora muayene olunmalıdır.
Dilde Kabarcik2

Dilde Kabarcık Nasıl Geçer?

Dilde kabarcık tedavisi, kabarcığın oluşumuna yöneliktir. Bu yüzden ancak kabarcığın neden oluştuğu bilindiğinde doğru bir tedavi yöntemi izlenebilecektir. Ancak dil için yapılacak çeşitli uygulamalar kabarcığın etkisinin giderilmesini sağlayabilir. Bu kapsamda ağız içini temiz tutmak, diş fırçalama esnasında dili fırçalamak bakterileri önleyecektir. Tuzlu su ile gargara yapmak da yine dilde yer alan mikropların ölmesi için etkilidir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dilde Kabarcık Neden Olur, Nasıl Geçer?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir