Karabük’te Bir İlk: Başarıyla Tamamlandı

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez ERCP işlemi başarıyla uygulandı. Safra yolundaki taş şikayeti olan iki hasta, uzman doktorlar tarafından tedavi edilerek sağlıklarına kavuştu.

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iki hastada, safra kesesi, safra kanalları ve pankreas kanalı gibi sorunların teşhis ve tedavisi için Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi (ERCP) işlemi başarıyla uygulandı.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kenan Koşar ve Uzman Dr. Abdurrahim Yıldırım tarafından gerçekleştirilen bu işlem, Karabük’te ilk kez hayata geçirildi. 25 yaşındaki A.Ç., safra yolundaki taş nedeniyle sarılık değerinin yükselmesi şikayetiyle hastaneye başvurdu. Uygulanan ERCP işlemi ile genç kadının ana safra yoluna düşen taş başarıyla çıkarıldı.

46 yaşındaki A.G. ise inatçı karın ağrısı şikayeti ile genel cerrahi polikliniğine gitti. Kolesistit (safra kesesi iltihabı) nedeniyle hastaneye yatırılan A.G. için MRCP (manyetik rezonans kolanjiopankreatikografi) çekildi. Bu tetkik sonucunda ana safra yolunda taş ve safra çamuru tespit edilen A.G.’ye, ameliyat öncesi ERCP işlemi uygulandı. İşlem sırasında ana safra yolundaki taş çıkarıldı ve safra çamuru temizlendi. Ayrıca, safra yollarının açık kalması amacıyla safra yoluna stent yerleştirildi.

Karabük İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, hastanede düzenlediği basın toplantısında ERCP işleminin Karabük’te ilk kez yapıldığını ve bu durumdan büyük gurur duyduklarını belirtti. Kara, “Daha önce ilimizde yapılmaya ERCP işlemi fiziki altyapının tamamlanmasıyla hastanemize yeni gelen 2 gastroenteroloji uzmanlarımızın deneyimleriyle ERCP işlemlerini yapar hale geldik. Karabük’e hak ettiği etkin sağlık hizmetini sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Hastane başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan, göreve geldikleri günden bu yana etkin ve verimli sağlık hizmetleri sunabilmek için çaba gösterdiklerini ifade etti. Doğan, “ERCP işlemi yapmaya karar verdik. Daha önceleri ERCP işlemi için hastalarımızı il dışına sevk ediyorduk. Şükür, geçen hafta cuma günü itibarıyla 2 vakayı aldık ve süreç başarılı bir şekilde tamamlandı. Mevcut hastaların da ERCP planlamalarını yapmaktayız” şeklinde konuştu.

ERCP işlemini gerçekleştiren Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kenan Koşar, bu işlemin ileri endoskopik bir yöntem olduğunu ve tüm gastroenterologların bu işlemi yapmadığını belirtti. Koşar, “Aynı endoskopi gibi yandan görüşlü bir cihazla hastanın on iki parmak bağırsağından safra kanallarını ve pankreas kanalını değerlendirmek için aynı zamanda tedavi amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Bugüne kadar Karabük’te bu hizmet yapılamamıştı. Bunu ilk defa yapmış olmak bizi gururlandırdı” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karabük’te Bir İlk: Başarıyla Tamamlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir