Burun Kanaması Neden Olur?

Burun Kanamasi Neden Olur

Burun kanaması, çok yaygın olarak görülebilen ve pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleşebilen bir durumdur. Burun kanamaları çoğu zaman kendi kendine bir süre sonra kesilen kanamalardır. Fakat bazı durumlarda burun kanamasının kesilme süresi uzayabilir ya da burun kanamasının arkasında farklı rahatsızlıklar yatıyor olabilir, bu sebeple mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Burun Kanaması Türleri Nelerdir?

Burun kanaması türleri genelde burnun bölümlerine göre ön ve arka kanamalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Ön burun kanamaları, burun kanamaların en sık görülen çeşididir. Bu kanamaların sebebi genelde burundaki bir damardan kaynaklanmaktadır. Bu damar nazal septum olarak bilinen ve burnu ikiye bölen duvarın damar ağlarını bağlamaya yarayan bir damardır. Ön burundan kaynaklanan kanamalar genelde kısa sürede sona ermektedir.

Burun Kanamasi Neden Olur3

Arka burun kanamaları ise ön burun kanamalarından daha az görülmektedir. Arka burun kanamaları daha çok yaşlı kişilerde görülmekte olup, bir atar damar sebepli olabilmektedir. Arka burun kanamaları, ön burun kanamalarından daha ciddi ve daha karmaşık özellik göstermektedir.

Burun kanamalarının sürekli olarak kendini tekrarlaması ya da bir anda durdurulamayacak düzeyde gelmesinde mutlaka en kısa sürede bir uzmana gidilmesi gerekmektedir. Burun kanamalarının çoğu evde geçirilebilecek derecede olmakta olup, bu şartlar altında tedavi edildiğinden burun kanamasının görüldüğü kişilerin çoğu kayıt altına alınmamış olup, görülme sıklığı kesin olarak bilinmemektedir.

Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Burun kanamasının en sık gerçekleşme nedeni, buruna hasar alımıdır. Burnun kırılmasına ya da incinmesine gerek olmadan, hasar sonucunda burun kanaması görülebilmektedir. Aynı zamanda kuru havanın çok uzun süre solunması sonucunda ve kişinin çok sıcak havada uzun süre kalması halinde de burun kanaması görülmektedir.

Çocuklarda burun kanaması görülme sebepleri ise üst solunum yolu hastalıkları ve tahriş olarak bilinmektedir. Aynı zamanda küçük çocukların burun deliklerine yabancı cisim sokması da kanamalara sebebiyet verebilmektedir.

Burun Kanamasi Neden Olur2

Burun kanamasının daha ciddi olan sebepleri arasında ise, alerjik rinit, kronik sinüzit, hipertansiyon, kanla ilgisi olan kanser çeşitleri bulunmaktadır. Bu hastalıklardan herhangi birine sahip kişilerin burun kanaması görmeleri halinde mutlaka bir uzmana danışmaları ve uzan dahilindeki burun kanaması durdurma yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir.

Burun Kanaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Burun kanaması tedavisi, burun kanamasının sebepleri ve yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Az miktarda gelen burun kanamalarında sümkürmekten, kaşımaktan ve dokunmaktan uzak durulmalı, dik bir şekilde oturulmalı ve baş hafifçe öne eğilmektedir. Aynı zamanda burun delikleri baş ve işaret parmağı ile yaklaşık olarak 5-10 dakika aralığında tutularak basınç uygulanması da kanamanın durmasına yardımcı olmaktadır. Bulunulan ortam ve burnun nemli tutulması, kanamaların tekrar görülme olasılığını azaltmaktadır. Yoğun ve kesilemeyen kanamalar görülmesi halinde ise kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeleri gerekmektedir. Burun kanaması sebepleri çok çeşitli olup, arkasında herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı kontrol edilmelidir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Burun Kanaması Neden Olur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir