1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kalp Sağlığınız İçin Harekete Geçin: Kardiyologdan Önemli Tavsiyeler

Kalp Sağlığınız İçin Harekete Geçin: Kardiyologdan Önemli Tavsiyeler

kalp sagliginiz icin harekete gecin kardiyologdan onemli tavsiyeler VlCuc7nO.jpg

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsa Ardahanlı, Türkiye’de her üç ölümden birinin kardiyovasküler hastalıklara bağlı olduğunu belirtti. Ardahanlı, Risk faktörlerini azaltarak, bu hastalıklara bağlı ölüm oranlarının yüzde 80’e kadar düşürülebileceğini vurguladı.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsa Ardahanlı, Türkiye’de her yıl ölümlerin yaklaşık yüzde 33’ünün sebebinin kardiyovasküler hastalıklar olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Ardahanlı, kalbi ve damar sistemini olumsuz etkileyen kardiyovasküler hastalıkların, farklı şiddetlerde ortaya çıkabilen geniş bir hastalık grubunu kapsadığını ifade etti. Kardiyovasküler hastalıklar denilince akla en sık gelenlerin damar tıkanıklığı olarak bilinen koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, aritmi ve kalp kapak hastalıkları olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 18 milyon insan kalp ve damar tıkanıklıklarına bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de de her yıl ölümlerin yaklaşık yüzde 33’ü kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle gerçekleşmektedir. Kardiyovasküler hastalıkların oluşumunda önemli rol oynayan davranışsal risk faktörleri arasında sigara kullanımı, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam tarzı ve düzensiz beslenme yer almaktadır. Bu risk faktörlerini azaltarak, kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm oranlarını yüzde 80’e kadar düşürmek mümkün olabilir.

2024 yılının teması ise “Önce sen, önce kalbin ve kalbin için harekete geç” şeklindedir. Konunun önemine binaen Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Koruma ve Önleme Programı’nı açıklamıştır. Bu programda, kronik hastalıklara bağlı gelişen komplikasyonları, erken tanı ve tarama yöntemlerini araştırmak için kapsamlı bir algoritma oluşturulmuştur.

Doç. Dr. İsa Ardahanlı, “Herkesi kalp sağlığı için eyleme geçmeye, kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik tarama ve izlemlerini yaptırmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca, 40 yaş ve üstü bireyler için aile hekimleri tarafından kardiyovasküler hastalık riski hesaplamalarının yapılması gerektiğini vurguladı.

“Kalbimiz önceliğimiz olsun, kalbinizin kahramanı olun” diyen Ardahanlı, toplumun kalp sağlığına dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kalp Sağlığınız İçin Harekete Geçin: Kardiyologdan Önemli Tavsiyeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir