1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bilecik’te Ceviz Hasadı Sevinci: Yüksek Verim ve Yoğun Talep

Bilecik’te Ceviz Hasadı Sevinci: Yüksek Verim ve Yoğun Talep

bilecikte ceviz hasadi sevinci yuksek verim ve yogun talep nTZfZLE1.jpg

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Büyükbelen köyü, bu yıl ceviz üretiminde rekor kırarak il genelinde üretimin yüzde 50’sini karşıladı. Üreticiler, yüksek rekolte ve fiyatlardan memnun.

Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde bulunan Büyükbelen köyü, ceviz üretimi konusunda önemli bir merkez haline geldi. Bu yıl hasat edilen cevizlerin tartımı için üreticiler, uzun kuyruklar oluşturarak kantar önünde sıraya giriyor. Büyükbelen köyü, il genelinde ceviz üretiminin yüzde 50’sini karşılayarak dikkat çekiyor.

Üreticiler, topladıkları yaş cevizleri bu yıl toptan 20-25 lira arasında satıyor. Köye başta Eskişehir, Bursa, İzmit ve Adapazarı olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından toptancılar geliyor. Cevizlerin kabuğundan ayrılmamış hali, bir günde alıcılarıyla buluşuyor. Bilecik genelinde ceviz hasadı sona ererken, toplam 58 bin 643 dekar alandan 15 bin ton rekolte kaydedildi.

Bölgedeki ceviz çeşitleri arasında ‘Bilecik- Şebin-Yalova 1,2- Şen- Chandler- Pedro- Franguette-Fernor’ gibi önemli türler yer alıyor. Günde yaklaşık 80 ton ceviz çıkaran köyde, üreticiler bu yılki fiyat ve rekolte durumundan oldukça memnun.

Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli, ceviz hasadı sonrası değerlendirmelerde bulundu. Denizli, “Gölpazarı’nda çiftçilerimize hizmet verebilmek için en iyi hizmeti tesisi kurduk. Şu anda tesisimiz 3 yıldır faaliyette. Ancak bu tesis, Gölpazarı’nın talebini karşılayamaz. Çünkü bizim ceviz ekili alanımız 27 bin dekar. Yıllık ortalama bu yıl bazında 12-25 bin ton arasında ceviz işleniyor. Biz bunu kuru olarak satmak istiyoruz. Bu amaçla bir kalkınma ajansı ile kurutma tesisi projesi oluşturarak hizmet aldık. Şu an tesisimiz çalışmakta. Geçen sene 65 ton, daha önceki yıllarda ise 130 ton işleme yaptık. Bu sene inşallah cevizimiz bol, hasadımız bol. Çiftçimiz hasadını yükledi ve satmaya hazır durumda. Şu günden sonra inşallah çiftçimize hizmet vermek için tesisimiz faaliyette” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilecik’te Ceviz Hasadı Sevinci: Yüksek Verim ve Yoğun Talep
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir