1. Haberler
  2. Genel
  3. Fındıkçıların Baş Belası ile Mücadele Devam Ediyor

Fındıkçıların Baş Belası ile Mücadele Devam Ediyor

findikcilarin bas belasi ile mucadele devam ediyor VS7KRZBx.jpg

Ordu, Trabzon ve Giresun’da, fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelere zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı kimyasal ve biyolojik mücadele çalışmaları hızla devam ediyor. Giresun’da artan popülasyonuna karşı yürütülen mücadele, devlet ve ilgili kurumların iş birliği ile gerçekleştiriliyor.

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, geçen yıl kentin üç bölgesinde rastlanan kahverengi kokarca zararlısının popülasyonu, bu yıl fındık üretimi yapılan tüm ilçelerde tespit edildi. Yoğunluğun, sahil kısmındaki ilçelerde olduğu gözlemlendi. 2023 yılından bu yana, il genelinde kahverengi kokarca ile mücadele konusunda 4 bin 305 kişiye eğitim verildi. Ayrıca, zararlının yoğun olduğu bölgelere 975 feromon tuzak asıldı.

Bazı ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri, ziraat odaları ve belediyeler iş birliği ile ilaçlama çalışmaları da gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Fındık Araştırma Enstitüsü’nde bu yıl zararlıyla biyolojik mücadele için 5 bin samuray arısı üretildi. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ndeki laboratuvarlarda üretilenlerle Giresun genelinde doğaya yaklaşık 23 bin samuray arısının salımı gerçekleştirildi. Gelecek yıl, zararlının yumurta bıraktığı haziran ayının başında samuray arısı salınımının devam ettirilmesi ve sayısının iki katına çıkarılması planlanıyor.

Kahverengi kokarca ile daha etkin mücadele amacıyla, Giresun Valiliği koordinesinde fındık tarımındaki ilgili kurum, sektör ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla mekanik, biyoteknik, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi. Alınan karar doğrultusunda, il ve ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri ile ziraat odaları iş birliğinde zararlının kışı geçireceği alanlarda planlı ve koordineli ilaçlama çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalar, hava sıcaklıklarının düşmesiyle başlayacak ve ilkbaharda da devam edecek. Doğada kışlamış erginlere karşı mayıs ortasından haziran sonuna kadar, yeni nesil erginlere karşı ise temmuz-ağustos dönemlerinde kimyasal ve biyolojik mücadele yürütülecek.

Trabzon Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, kentte 300 rakım bandına kadar yerleşim yerleri ve tarımsal arazilerde kahverengi kokarca zararlısının yoğun görüldüğünü belirtti. Zararlıyla mücadelede 60 bin çiftçiye eğitim verildiğini ifade eden Kaplan, biyosidal ürünlerle kışlakların giriş çıkışlarında ilaçlama yaptıklarını söyledi. “Tarımsal arazilerde en kritik noktalara özellikle haziran, temmuz ve ağustosta 600 feromon tuzağı yerleştirdik” diyen Kaplan, bu tuzaklarda 5 gün arayla feromon tuzaklarını sökerek zirai mücadele yaptıklarını açıkladı.

Kaplan, feromon tuzak yönteminin hava sıcaklıkları 16 derecenin altına düşene kadar devam edeceğini kaydederek, kışlakları ilaçlama mücadelesinin şu an daha yoğun gerçekleştirildiğini aktardı. Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Akçaabat, Ortahisar, Yomra, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde kışlakların tek tek belirlendiğini bildiren Kaplan, bu alanlarda mücadelenin biyosidal ürünlerle devam edeceğini belirtti.

Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ise kahverengi kokarcının 2023 yılında yoğun olarak görüldüğünü ifade etti. Yılmaz, Bakanlığın eylem planı doğrultusunda zararlıya karşı mekanik, kimyasal, biyoteknik ve biyolojik mücadele yürütüldüğünü belirtti. “Gördüğün yerde yok et, gelecek sene rahat et” sloganıyla mekanik mücadele çalışmaları başlattıklarını vurgulayan Yılmaz, zararlının yoğun görüldüğü yerlerde kimyasal ilaçlama gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yılmaz, zararlıyla nasıl mücadele edileceğine dair son bir yıl içerisinde 700’ün üzerinde eğitim faaliyeti yapıldığını ve kışlaklarda hem mekanik mücadele hem de ruhsatlı ilaçlarla ilaçlı mücadele çalışmaları gerçekleştirildiğini ifade etti. “Yaklaşık 40 bin kışlakta geçtiğimiz bir yıl içerisinde ilaçlama yaptık” diyen Yılmaz, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 28 bin samuray arısının biyolojik mücadele amaçlı doğaya bırakıldığını aktardı.

Yılmaz, bundan sonraki süreçte nasıl çalışmalar yapacaklarıyla ilgili Vali Muammer Erol’un başkanlığında tüm sektör paydaşlarıyla bir araya gelerek toplantı yaptıklarını belirtti. “100 binin üzerinde kışlakta ilaçlama çalışmalarını gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diyen Yılmaz, tüm sektör paydaşları ve üreticilerle birlikte bu mücadeleyi gerçekleştireceklerini ifade etti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fındıkçıların Baş Belası ile Mücadele Devam Ediyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir