1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bebeklerle İletişim Kurmak İçin Ne Yapılır?

Bebeklerle İletişim Kurmak İçin Ne Yapılır?

Bebeklerle İletişim Kurmak İçin Ne Yapılır

Bebeklerle iletişim kurmak, bebeğin anne karnında oluşmaya başladığından itibaren gelişen ve gelişen bir olgu olarak bilinmektedir. Annelerin gebelikten itibaren araştırdıkları ve ipuçlarını öğrendikleri bir konu olarak bilinen bebek iletişimi, anne ve bebek arasındaki bağın artmasını sağlamaktadır.

Bebeklerle Nasıl İletişim Kurulur?

Bebeklerle doğru iletişim kurmak isteyen ebeveynlerin bazı noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Öncelikle bebeğin odak mesafesinde olmaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeğe yaklaşık olarak 20-25 santim uzaktan ve gözlerine bakarak konuşmak, daha sağlıklı bir iletişim sağlamaktadır. Bebekle kurulan iletişimde; bebeğe şarkılar söylemek, sevgi sözcükleri ile birlikte okşayarak bebeği sevmek, bebekle sohbet etmek iletişimin önemli noktaları arasında yer almaktadır. Bu sayede bebeğin güven hissinin oluşması sağlanmaktadır.

Bebeklerle İletişim Kurmak İçin Ne Yapılır3

Bebekle iletişim kurulurken, bebeğin tepki vermesi beklenmeli ve verdiği tepkiye göre tekrardan iletişim kurulmalıdır. Bu sayede bebeklerin de iletişim kurmayı öğrenmeleri sağlanmaktadır. Aynı zamanda bebekle kurulan iletişimler sırasında bebeğin vücut dilinin de iletişime dahil edilmesi gerekmektedir. Bebeklerin vücut dilleri ile de bir şeyler anlatmaya çalıştıkları göz ardı edilmemelidir.

Bebeklerle iletişim kurmak için doğru anın beklenmesi de önemlidir. Bebekler en çok karınları tokken kendilerini rahat ve keyifli hissederler. Bu zamanlarda bebeklerle kurulan iletişimler, aradaki bağın kuvvetlenmesine neden olmaktadır.

Bebeklerle İletişim Kurmada Hangi İpuçları Yer Alır?

Bebeklerle kurulan iletişimin daha da güçlendirilmesi için bazı ipuçları bulunmaktadır. Bu ipuçları arasında, bebekle kurulan iletişim sırasında ses tonunun yükseltilip alçalması yer almaktadır. Bu sayede bebeğin ilgisini çekmek kolaylaşmaktadır. Aynı zamanda herhangi bir işi yaparken ya da bebeği giydirirken, altını değiştirirken de bebekle konuşmak iletişimi güçlendirmektedir.

Bebeklerle iletişim kurmada en önemli ip uçlarından biri bol bol kitap okumaktır. Resimli kitaplarda yer alan şekilleri bebeğe anlatmak, tepkilerini beklemek bebeğin konuşma becerisine ve sağlıklı iletişim kurulmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bebeğin büyüme aşamasında ise, havanın nasıl olduğu, bugün ne yemek yeneceği gibi konularda dahi bebeklerle konuşmak gerekmektedir. Aynı zamanda bebeğin ağladığı zamanlarda da onun vücut diline ve isteklerine göre onunla konuşmak, iletişimin güçlenmesinde yer alan ipuçlarından biridir.

Bebeklerle İletişim Kurmak İçin Ne Yapılır2

İlk Aylar, Bebeklerle İletişim Kurmak İçin Erken Midir?

Bebek iletişimi konusunda bilinen yanlışlardan biri, bebeğin ilk aylarda net görmemesi ve anlamaması dolayısıyla bebekle konuşmanın gereksiz olduğu bilgisidir. Bebeklerin anne karnında var oldukları andan itibaren iletişim güçlerinin ve algılarının geliştiği bilinmektedir. Bu sebeple uzmanlar, bebeklerle iletişime geçmek için hiçbir zaman geç olmadığını dile getirmektedirler. Anneler, bebekleri ile onu hissettikleri andan itibaren iletişime geçmeli ve onunla konuşmalıdırlar. Bu iletişim bebeğin büyümesine bağlı olarak giderek artmakta ve güçlenmektedir. Bebeklerin doğdukları andan itibaren gerek vücut hareketleri gerek çıkardığı sesler ile iletişim kurmaya çabaladıkları görülmektedir. Bebeklerin bu çabalarına verilen doğru karşılıklar ile de bebekle sağlıklı bir iletişim kurulması sağlanmaktadır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerle İletişim Kurmak İçin Ne Yapılır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir