1. Haberler
  2. Genel
  3. Atlas Kuyruklu Yıldızı, Türkiye’de Bulutlara Takıldı: Gözlemciler Hayal Kırıklığı Yaşadı

Atlas Kuyruklu Yıldızı, Türkiye’de Bulutlara Takıldı: Gözlemciler Hayal Kırıklığı Yaşadı

Türkiye’de merakla beklenen Atlas Kuyruklu Yıldızı, hava koşulları nedeniyle gözlemlenemedi. 0,47 Astronomik Birim mesafeden geçen kuyruklu yıldızın parlaklığı en yüksek seviyedeydi. Ancak bulutlar, gözlemcilerin bu nadir anı kaçırmasına neden oldu.

Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak tanımlanan “C/2023 A3” (Tsuchinshan-ATLAS), Türkiye’de hava koşulları nedeniyle gözlemlenemedi. Vatandaşlar, Atlas Kuyruklu Yıldızı’nı izleme heyecanı içindeyken, bulutlu hava nedeniyle ne çıplak gözle ne de teleskopla görüntü almayı başaramadı. Bu kuyruklu yıldız, dünyaya 0,47 Astronomik Birim (AB) mesafeden en yakın geçişini gerçekleştirdi ve gözle görülebilecek en yüksek parlaklığa ulaştı. Özellikle 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğu ile dikkat çekiyor. Bu uzunluk, dolunayın çapının yaklaşık 42 katına eşdeğer.

Güneş’e çok yakın geçen bu kuyruklu yıldız, ısınarak toz ve buzdan oluşan etkileyici kuyruğunu oluşturdu. Ancak bu muhteşem anlara tanıklık edemeyen vatandaşlar, birbirleriyle hayal kırıklıklarını paylaştı.

Gözlemler Devam Ediyor

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, rasathanedeki Prof. Dr. Berahittin Albayrak Teleskobu hakkında bilgi verdi. “Türkiye’nin 3’üncü büyük teleskobu. 80 santimetre çaplı aynalı bir teleskop. İki tane odağı var. Yıldızların hem ışık ölçümünü yapabiliyoruz. Hem de yıldızların tip ölçümlerini yapabiliyoruz. Bilimsel çalışmalar için daha çok kullanıyoruz. Öte gezegen adaylarını gözlüyoruz. Bazı yıldızların kimyasal analizlerini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kuyruklu Yıldızın Özellikleri

Atlas Kuyruklu Yıldızı’nın özelliklerini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, “Atlas Kuyruklu Yıldızı gün batımında gözüken bir kuyruklu yıldız. Bugünlerde parlaklığı git gide artan bir kuyruklu yıldız. Çünkü güneşe yaklaşmasıyla birlikte kuyruklu yıldızlar buz parçacıklarıyla oluştuğu için güneşin ışınlarını bu buz parçacıklarını buharlaştırıyor ve biraz daha parlak hale gelmeye başlıyorlar. Bugünlerde hem güneşe yakınlığı nedeniyle parlaklığı artıyor. Kuyruklu yıldızı görmek için biraz daha gün batımına bakmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin Düşünceleri

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü öğrencisi Mehmet Emin Karaca, “Burada derslerde öğrendiğimiz bilgilerin uygulamasını öğreniyoruz. Evrendeki yıldızları ve yıldızlardan gelen ışıkları inceliyoruz. Tip ve optik olarak sınıflandırmalarını yapıyoruz. Hava kapalı görünüyor, o yüzden çok bir şey göremeyeceğiz. Kötü bir güne denk geldi havanın kapalı olması” dedi.

Bir başka öğrenci Doğa Yüklü, “Bir etkinliğimiz var astronomiyi insanlara daha fazla tanıtmak ve rasathaneyi tanıtmak amacıyla halk günü yapıyoruz. Hava açık olursa eğer bugün de bir gözlemimiz olacak. Bölümümle gurur duyuyorum. İnsanlar çok fazla bilmiyor. Genel olarak bilinmeyen bir alan. Türkiye’de daha fazla gelişmesini istiyoruz. Bizim amacımızda bu yönde” ifadelerine yer verdi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Atlas Kuyruklu Yıldızı, Türkiye’de Bulutlara Takıldı: Gözlemciler Hayal Kırıklığı Yaşadı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir