Gıda zehirlenmesi, bazı mikroorganizmaların nedeni ile bozulmaya uğramış olan yiyeceklerin tüketilmesi ile oluşmaktadır. Gıda zehirlenmelerinde tipik olarak mide ağrısı, mide bulantısı ve ishal belirtileri gözlemlenmekte olup bu belirtileri gösteren kişilerin en kısa sürede bir sağlık kurumuna gitmeleri gerekmektedir. Gıda zehirlenmeleri genellikle hafif seyretmekte ve birkaç gün içinde geçmekte olup ağır vakalarda ise gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Gıda Zehirlenmesi Nedir?
Gıda zehirlenmesi bazı zararlı mikroorganizmaların türediği ya da bu mikroorganizmalar ile kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşan bir zehirlenme türüdür. Gıda zehirlenmeleri; bakteriyel, bakteriyel kaynaklı olmayan ve virüslere bağlı olan zehirlenmeler olarak üç grupta incelenmektedirler.
Bakteri kaynaklı gıda zehirlenmeleri, en sık görülen gıda zehirlenmesi şeklidir. Bu gıda zehirlenmesi şeklinde bakteriler ile kontamine olan gıdaların tüketilmesi ve bakteri içeren gıdaların tüketilmesi ile gerçekleşebilmektedir. Bakteriyel kaynaklı olmayan gıda zehirlenmeleri daha çok zehirli mantarlar, parazitler, ağır metaller ve hayvan toksinleri ile gerçekleşmektedir. Virüslere bağlı olarak gerçekleşen gıda zehirlenmelerinde ise viral enfeksiyon adı altında gerçekleşen ve noravirüs, hepatit A virüsü gibi virüslerin neden olduğu görülmektedir.
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Gıda zehirlenmesi nedenleri arasında mikroorganizmalar ile kontamine olmuş gıdaların tüketimi yer almakta olup bu anlamda gıdaların üretim, taşınma, depolanma ya da işlenme gibi aşamalarda hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Gıda zehirlenmesi belirtilerinin ise gerçekleşme nedenine bağlı olarak farklı durumlar sergilediği görülmektedir. Gıda zehirlenmesinde genellikle görülen belirtiler arasında ise bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, karın krampları yer almaktadır. Bu belirtilerin bakteri toksinleri vücuda alındıktan birkaç saat sonra ortaya çıktığı görülmektedir.
Gıda zehirlenmesi belirtisi birkaç gün içerisinde çoğunlukla kendiliğinden kaybolmaktadır. Fakat bazı durumlarda görülen belirtilerin çok daha şiddetli olduğu bilinmektedir. Bu durumlarda aşırı miktarda kusma, ishal ve durulamayacak derecede karın ağrıları görülmektedir. Bu belirtileri yaşayan kişilerin en kısa süre içerisinde bir uzmana danışmaları önerilmektedir. Uzmanların gerekli tedavileri uygulamalarının ardından kişilerin sağlıklarına kavuşabildikleri görülmektedir.
Gıda Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gıda zehirlenmesi tedavisi yapılan kişilerin genellikle ağır zehirlenme vakaları oldukları görülmektedir. Gıda zehirlenmesi yaşayan kişilerin genellikle hafif belirtiler yaşadıkları ve bu belirtilerin de birkaç gün sonrasında kendiliğinden geçtikleri görülmektedir. Bazı durumlarda ise belirtilerin çok fazla olması ve geçmemesi halinde ise kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekmektedir. Uzmanlar, gıda zehirlenmesi yaşayan kişilere genellikle bol sıvı tüketmelerini önermektedirler. Bu anlamda mideyi rahatlatan bitki çayları ve soda gibi alternatiflerin tercih edilebildiği görülmektedir. Aynı zamanda uzmanlar, içerisinde hastanın ihtiyaç duydukları elektrolitlerin yer aldığı bir karışımı da verebilmektedirler. Bu karışımı evde yapmak isteyen kişilere ise alternatif bir yöntem olarak, bir litre su içerisine sekiz yemek kaşığı toz şeker ve bir yemek kaşığı tuz eklenmesi ile yapılan karışım önerilmektedir.
(Haber Merkezi)