1. Haberler
  2. Genel
  3. Bilecik’te Kestane Kabağı Üretimi 25 Yılda 40 Şehre Ulaştı

Bilecik’te Kestane Kabağı Üretimi 25 Yılda 40 Şehre Ulaştı

bilecikte kestane kabagi uretimi 25 yilda 40 sehre ulasti Lk4Qg6Lh.jpg

Bilecik’te başlayan kestane kabağı üretimi, 25 yılda 40 şehre ulaşarak büyük bir başarı hikayesine dönüştü.

Bilecik’in Kızıldamlar Köyü’nde 1999 yılında deneme amaçlı ekilen kestane kabağı, zamanla büyük bir talep görerek 40 farklı şehre satılmaya başlandı. Kızıldamlar Köyü Muhtarı Metin Gezen, bu lezzetli ürünün köyde 2006 yılında inşa edilen Kızıldamlar Baraj Göleti sayesinde bol suya kavuştuğunu belirtti.

Muhtar Gezen, köyde toplam 700 dönüm alanda kestane kabağı yetiştirildiğini ve bu yıl verimin düştüğünü ifade etti. “Bizim köyde 700 dönüm ekili alandan bin 400 ton kabak hasadı yapmamız lazım. Bu yıl verim düştü ve tahminimce 700 ile bin ton arasında hasat olacak. Bu da verim düşüklüğü yaşadığımızdan kaynaklanıyor. Verim düşüklüğü yaşıyoruz bu tabii ki havaların çok aşırı sıcak olmasından dolayı,” dedi.

Gezen, hasat edilen kabakların tarladan satışa sunulduğunu belirtti. “Dışarıdan gelen alıcılar bu kabaklara bakıyor ve daha sonra vatandaşlarla anlaşarak satışa sunuyor,” diye ekledi. Maliyetlerin artmasına rağmen piyasanın durumu hakkında da konuşan Gezen, “Allah buna da bereket versin,” ifadesini kullandı.

Kestane kabağının kalitesine vurgu yapan Gezen, “Bu kabak uygun şartlarda kaldığı zaman raf ömrü bir sonraki seneye kadar dayanacağını biliyoruz. Kalite olarak iddia ediyoruz, biz de rakım 350 civarında düşük bir rakımda verimli bir toprakta bu kaliteli kabağı yetiştiriyoruz,” şeklinde konuştu.

Muhtar Gezen, kestane kabaklarının Türkiye’nin birçok yerinde üretildiğini, ancak Kızıldamlar Köyü’nde yetişen kabakların 350 rakımla 700 rakımda yetişenlerden daha erken hasat edildiğini belirtti. “Pazar sıkıntılarımız var. 35, 40 şehre kabak satıyoruz ama biz istiyoruz ki 81 ile gitsin. Başta Bursa, İstanbul, Kütahya, Adapazarı, İzmit, Rize, Çorum, Trabzon gibi illere gidiyor kabak,” dedi.

Gezen, bu üretimin 25 yıl önce 5 dönüm alanda yaptığı denemelerle başladığını hatırlatarak, “O zaman sula suyumuzda yoktu. Dönüme 500 kilogram alıyorduk. İlk başladığım 2-3 sene içerisinde 10 tona ulaştı, 50 tona ulaştı, 100 tona ulaştı derken bu durumlara geldik,” ifadelerini kullandı. Kendi öncülüğünde köyde kestane kabağı ekimi yapıldığını ve amacına ulaştıklarını belirten Gezen, “Vatandaş da kazanıyor,” diye ekledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilecik’te Kestane Kabağı Üretimi 25 Yılda 40 Şehre Ulaştı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir