Geçtiğim 10 Haziran Çarşamba günü gazetemiz GEREDE Medyatakip birinci sayfasında Gerede için önemli olabilecek bir haber vardı. Sanırım birçoğunuzun dikkatini çekmiştir. Haberde Gerede Balının etiketleneceği yazıyordu. Gerede Balının etiketleneceğini Geredeli bal üreticileri Bolu Arıcılar Birliği Gerede Temsilciliği vasıtasıyla bu müjdeyi bizlere duyuruyordu.
Geçen yıl bu konu ile ilgili “Bal Ormanları” adıyla yazdığım makale bu gazetede ve Gerkav Dergisi 2014 yılı sayısında yayınlanmıştı. Gerede Balının mutlaka marka olması gerektiğini belirtmiştim. Zaman zaman basında ve sosyal medya paylaşımlarında Gerede’de bal üretimi yapan bir kaç üreticimizin fuarlarda ürünlerini sergilediklerini görüyorum. Bu çalışmanın Gerede için önemli bir gelir kaynağı olacağı alınan taleplerdeki memnuniyette görülmektedir. Bu talep ve memnuniyet işin ehli kişilerce mutlaka değerlendirilmeli ve bu tabii üründen gelecek gelirin Gerede’ye kazandırılması ihmale edilmemelidir
Bilindiği gibi geçen yıl Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Bal Ormanları için planlamayı yapmış ve Gerede Orman İşletme Müdürlüğü uygun fidan dikimine başlamıştı. İstek ve destek için Bolu Arıcılar Birliği ile Gerede Muhtarlar Derneği ve buna vesile olan tüm kişi ve kuruluşlara tekrar teşekkür borcumuzdur.
- Gerede’de geçmiş yıllarda yapılan bir diğer çalışma peynir üretimi için Gerede Kaymakamlığı vasıtasıyla İlçe Tarım Müdürlüğünce uygulanan eğitim çalışmasıydı. Bazı köylerimizde uygulanan bu çalışma aslında var olan kısıtlı üretimin verim, kapasite ve kalitesinin arttırmasını amaçlamasıyla, köylülerimiz için bir gelir kaynağı oluşturması çok önemliydi. Şu anda köylerimizde bu üretimin ne durumda olduğunu sorduğum Muhtarlar Derneği ve Zıraat Odası Başkanı Başkanı Nazım Göktaş eğitim alanların üretime devam ettiklerini ama istendiği gibi yaygınlaşmadığını, yaygınlaşması için yeniden eğitim kursları açılmasında önayak olunabileceğini belirtti.
Bazı günler süt toplama araçları ile Gerede besicilerinden toplanan sütlerin Gerede dışına gittiğini görüyorum. Muhtemelen biliyorsunuz Devrek, Çaycuma örneğinde olduğu gibi Gerede sütü Gerede ismi dışında peynir, tereyağı ve yoğurda dönüşerek yurt çapında marka olarak satılıyor.
Geçmişten beri Gerede Peyniri ve tereyağı doğal yapısı bozulmamış nadir lezzetli ürünler olarak hafızalarda yer etmiştir. Tıpkı Bal üretiminde olduğu gibi bu ürünlerin de Gerede’de büyük çapta üretilip markalaşması için birliğe ihtiyaç vardır. Tadı bizden ama markası dışardan olanlar bizim üreticimizin cebine sınırlı birkaç kuruşun girmesinden öte bir şey kazandırmaz. Üreticimizin birlikteliği için Muhtarlar Derneği ve Zıraat Odası Başkanlığımızın bu konuda da girişimde bulunmasını temenni ediyorum.
17 Haziran 2015