1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kefir Yararlı mı? Kefir Neden İçiliyor?

Kefir Yararlı mı? Kefir Neden İçiliyor?

Kefir Yararlı mı

Kefir, sütün mayalandırılması ile elde edilen ve sütün içerisinde bulunan yararlı mikroorganizmaların bu uygulama sonucunda dışarı çıkmasıyla, vücuda çok fazla miktarda yarar sağlayan bir içecek türüdür. Fermente bir süt ürünü olarak bilinen kefir, çoğunlukla inek, keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. 21. Yüzyıl yoğurdu olarak bilinen kefirin, faydaları ve kullanım alanları sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edildiği görülmektedir.

Kefir Nedir?

Kefir, Kuzey Kafkaslar ’da hastalıkları yenmek için ortaya çıkan bir içecek türü olarak bilinmekte olup günümüzde dünyanın hemen her yerinde tüketilebildiği görülmektedir. Kefir; inek, keçi ya da koyun sütünün kefir kültürü ile mayalanmasının sonucunda elde edilen bir çeşit fermente süt ürünüdür. Kefirin diğer içeceklere göre daha koyu, kremamsı bir kıvama sahip olduğu görülmektedir. Aynı zamanda hafif asidik ve ekşi bir tada da sahiptir.

Kefir Yararlı mı3

Kefir içerisinde B1, B12, K2 vitamini, folik asit, magnezyum, biyotin, fosfor ve çok sayıda amino asit yer almaktadır. Bu anlamda kefir içerisinde hem kendisinin sahip olduğu besin maddelerinin hem de mayalanma aşamasında ortaya çıkan besin maddelerinin bulunduğu görülmektedir. Kefir, içeriğindeki bu yararlı besin maddeleri sayesinde insan vücuduna fayda sağlayan içecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Kefirin İnsan Vücuduna Yararları Nelerdir?

Kefirin faydaları, insan sağlığı açısından pek çok alanda incelenebilmektedir. Bu incelemelerin sonuçları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Kefir tüketimi, kas kasılmalarının azalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kansızlığın giderilmesinde, kronik yorgunluğun azaltılmasında rol oynamaktadır.
  • Kefir, içeriğinde bulunan yararlı besin maddeleri ile birlikte, vücut direncinin artmasını sağlamaktadır.
  • Kanser ve alerjik hastalıkların tedavi sürecinde kullanılmaktadır.
  • Kalsiyum, magnezyum, triptofan mineralleri bakımından zengin olması ile birlikte kefirin sinir sistemini rahatlatmak amacı ile kullanıldığı görülmektedir.
  • Kefir içeriğinde mikroorganizmalar ve probiyotikler, bağırsak floarasının düzenlenmesini sağlamaktadırlar.
  • Uykusuzluk problemi çeken kişilere kefir tüketilmesi önerilmektedir.
  • Yapılan bir çalışmada, kefirin kan şekerini düzenlediği ve gıda alerjilerine iyi geldiği yer almaktadır.
  • Kefir, patojen bakterilere karşı antikor üretiminin sağlanmasında görev alan maddeleri içermektedir. Bu sebeple bağışıklık sistemini güçlendirmede yer almaktadır.
  • Kefir içeriğindeki besin maddeleri ile, günlük alınması gereken amino asit ve yağ asitlerinin bir kısmını içermektedir. Bu anlamda günlük alınması gereken fosfor ve kalsiyum ihtiyacının %20’sinin sağlandığı görülmektedir.
Kefir Yararlı mı2

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir yararları çok fazla olması dolayısıyla yapımı en çok tercih edilen içecekler arasında yer almaktadır. Evde yapılan kefirlerin cam şişelerde ve buzdolaplarında saklanmaları gerekmektedir. Kefir yapımında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında; metal kaşık kullanılmaması, buzdolabında en fazla iki gün saklanılması, cam kavanozda saklanması yer almaktadır. Tercihen inek, keçi ya da koyun sütüne belirli miktarlarda kefir mayasının eklenmesi ve dinlendirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Kıvamının sıvıdan daha yoğun olması ve hafif ekşimsi bir tada sahip olması gerekmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kefir Yararlı mı? Kefir Neden İçiliyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir